друкувати


"Війна" між перевізниками в Коломиї триває

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-07-14 05:38:44
Сьогодні в залі засідань Коломийської міської ради зібралися представники коломийських автотранспортних перевізників. Пройшли збори з питань формування складу галузевої ради підприємців автотранспорту. Зібрання провели представники управління економіки міськради та заступник міського голови Володимир Тарновецький.

Першим питанням в порядок денний було включено неодноразове звернення перевізників міського транспорту щодо обмеження руху по місту. Маються на увазі обмеження для приміського та міжміського транспорту, тому що загромаджуються зупинки і виручка в міського транспорту значно зменшується, таким чином, що маршрути №1, №3 стали нерентабельними. Вони вважають, що правда на їх стороні, оскільки перевізники вже їздять по цих маршрутах дуже давно, але Закон України свідчить про те, що для всіх мають бути створені однакові конкурентноспроможні умови. На сьогоднішній день маршрутна сітка в місті є досить насиченою, тому дехто при цьому втрачає бізнес.

Сьогодні Іван Юркевич з управління економіки разом з представником ДАІ чергували на зупинці коло СШ№1. За кілька годин було виявлено 30 кричущих порушень, зокрема, 28 автобусів стали в забороненому місці, а двоє водіїв автобусів зупинилися на пішохідному переході, що може спричинити нещасний випадок. На таку заяву підприємці активно зреагували та виправдовували свої дії. Таким чином в залі засідань постійно велися дебати та атмосфера там була більш спекотною, ніж ззовні приміщення. Одна проблема породжувала ряд інших, звучали постійні закиди та апеляції, а міська рада при цьому виступала буферною зоною між перевізниками.

В кожного – своя правда. Міські перевізники нарікають на приміських, а ті, в свою чергу, скаржаться на міських. Питання постало в тому, що скільки б автобусів не їздило, але має бути в першу чергу повага між самими перевізниками, тому що вони практично поставили себе в умови, коли вставляють палки один одному в колеса. В галузі перевезень пасажирів є багато зацікавлених осіб і лише при їх тісній співпраці буде можливим вирішити ряд питань.

Володимир Тарновецький зреагував на ту ворожнечу, яка відчувалася між перевізниками, та по-соломонівськи вніс ремарку, – В ідеалі мала би бути об’їзна дорога для приміських маршрутів, але вони в свою чергу також мають право зупинятися в місті для зручності людей. Через брак коштів міська влада не може забезпечити такі умови і тому зараз ми маємо війну. Ми не надавали переваги ні одній стороні і нам треба знайти компроміс, але однозначно можу сказати, що в будь-якому випадку ні одна сторона не буде задоволеною на 100%. – Врегулювання питання має багато сторін, які суперечать одна одній, через що точиться постійний конфлікт.

Для повноти вичерпаності питання слово було також надано начальнику міського автовокзалу, а також представнику ДАІ, який висловив свою впевненість в тому, що ні в якому разі не можна надавати дозвіл приміському транспорту зупинятися в місті, тому що велике нагромадження транспорту потягне за собою багато проблем.

Також зачепили питання пільгового проїзду громадян в автотранспорті. Міську владу ця проблема постійно бентежить, тому що є багато звернень мешканців міста, які позбавлені права на безкоштовний проїзд водіями. Крім того, водії зобов’язані перевозити на пільгових умовах не лише двох людей, а стільки, скільки є. Володимир Тарновецький попередив, що при не виконанні Закону буде накладати на підприємців штрафні санкції у формі розриву договору.

Друга частина зборів пройшла більш спокійно. Саме задля формування складу галузевої ради підприємців автотранспорту було запрошено перевізників. Заступник міського голови коротко виклав суть справи та наклав строки на утворення ради до 21 липня. Та стільки часу підприємцям не знадобилися, тут вони були, як ніколи, одностайними і буквально за 5 хвилин проголосували за склад ради цілим пакетом. До складу ради увійшли члени з усіх зацікавлених сторін (7 чоловік), тому в даному випадку ображених не виявилося.

Галузева рада підприємців автотранспорту дасть можливість вирішувати всі наболілі питання безпосередньо між собою, а в міську раду подавати вже готовий проект рішення. Крім того, рада зможе відстоювати права перевізників та впливати на органи самоврядування при прийнятті ряду питань. В Коломиї подібна рада вже була створена 2 роки тому, але тепер це є обов’язковим у відповідності із чинним законодавством.

Автор: Оксана РИЖУК, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі