друкувати


Ковалів покровителі, від хворіб та чиновників ізбавителі

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-07-14 01:23:10
Сьогодні церква вшановує пам'ять святих лікарів Косми та Даміана, які силою Божого Слова, Духу та молитви позбавляли людей тяжких недуг. Грошей за свою працю вони не брали, тому що вважали, що їхнє вміння - справа Божа. За це їх назвали безсеребрениками.

У церковних переданнях сказано, що брати жили у другій половині ІІ століття недалеко від Риму. Від Бога вони отримали лікарський дар і лікували не тільки людей, але й тварин. Із заздрощів їх убив лікар-язичник, проте їхні добрі справи залишилися в пам’яті народній, а брати згодом були канонізовані.

Вшановують Косму і Даміана двічі на рік 14 липня і 14 листопада. За народними переказами брати, допоки не стали лікарями, працювали у кузні, тому й вони вважаються покровителями ковалів. Етнографи стверджують, що колись 14 липня по селах вшановували ковалів, несли їм їжу та полотна на одежу, адже ці ремісники, окрім своєї роботи, на мали часу займатися господарством. Ось і люди їм допомагали.

Ті господарі, у яких були коні, старалися ще звечора 13 липня пускати їх на пашу без стриноження, вважалося, що у цей день їх стережуть святі брати. Уранці тварин обов’язково мили у річці та розчісували їм гриви

Також Косма і Даміан вважаються покровителями у починаннях різних справ. Тому в цей день добре ходити до чиновників, аби просити дозволу на виконання якихось робіт , будівництво, відкриття власної справи і ті ін. Кажуть, якщо хтось із можновладців у цей день відмовить просителям, то у них можуть народитися неповносправні діти або внуки. Отож, із молитвою до святих братів гайда по чиновницьких кабінетах.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі