друкувати


Державні свята не переносяться

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-07-13 05:08:25
Становлення демократичної, правової, соціально орієнтованої держави Україна неможливе без формування поваги громадян до її символіки. Адже повага до державних символів є невід’ємною ознакою патріотизму та високої політико-правової культури. Ст.20 Конституції визначає, що державними символами України є Державний Прапор, Державний Герб і Державний Гімн.

На зорі відродження незалежної України синьо-жовтий прапор був надзвичайною святинею. Згадаймо хоча б підняття національного стяга вперше на наших теренах у Воскресинцях. Гордість переповнювала нас від вчинку, який, безперечно, був геройським, адже та людина ризикувала власним життям.

Нині маємо Основний Закон України — Конституцію України, можливість вільно сповідувати принципи української державності, відзначати державні свята. Однак чи не збайдужіли ми до свого, рідного? Буває, що під час масових заходів помітна неуважність, особливо з боку старших осіб, які мали б подавати приклад молодим.

Відповідно до Конституції України регулюються питання щодо визначення та встановлення державних свят України. Державними вважаються ті свята, які встановлені законом з метою відзначення видатних подій, знаменних дат, які традиційно відзначаються, мають національні цінності, особливе історичне або суспільно-політичне значення для України. Такі дні є святковими відповідно до законодавства про працю. Державні свята не переносяться, саме в ці дні піднімається Державний прапор України. До державних свят відносять День Перемоги, День матері, День Конституції України, День незалежності України та інші. На території району святкування відбуваються згідно з офіційним документом, несе відповідальність за проведення заходів у населеному пункті сільський чи селищний голова.

Та, на жаль, іноді спостерігається безвідповідальність окремих сільських та селищних голів. Дехто з них переносить державні свята на інші дні, порушуючи чинне законодавство, або ж проводить святкування виключно в бібліотеках, тоді як такий захід мав би зібрати і згуртувати громаду в одне ціле. Та й не лише молодих, але й дітей, підлітків, осіб старшого віку. Тому доцільно буде наступного разу конкретно назвати прізвища тих, хто ставиться до державних свят безвідповідально.

Щодо синьо-жовтого прапора, тут теж є зауваження. Посадові особи зобов’язані уважно стежити за станом національної символіки, адже під впливом вітру і дощів тканина псується, тоді її необхідно міняти.

Однак, слід зазначити, що цього року на високому рівні пройшли святкування Дня Конституції і Дня молоді в багатьох населених пунктах району.

Власне, нинішні свята ведуть витоки з часів княжої доби, а це наша історія, вшанування якої виховує у молодого покоління почуття патріотизму і відданості рідній державі. Тому вкрай важливо віддати шану і честь найсвятішому, за що пролили кров наші діди і прадіди. А скільки закатовано у ГУЛАГАх, де знищили найкращий цвіт нації — українську інтелігенцію. Пам’ятаймо про це!

Автор: Іван ГРИГОРІЙЧУК, начальник відділу з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю апарату Коломийської РДА
Джерело: Вільний голос для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі