друкувати


Україна: Ціна газу для населення зросте вдвічі

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-07-13 04:34:13
Ціна на газ для населення протягом року може зрости удвічі. Україна пообіцяла Міжнародному валютному фонду підвищити вартість газу для населення. У НАК "Нафтогаз України" говорять, що за рік тарифи можуть зрости вдвічі.

В цьому випадку в країні стане рентабельним газовидобування, але зі зростанням цін збільшиться і об'єм заборгованості споживачів, попереджають експерти.

На рік населення України споживає близько 21 млрд кубометрів газу, постачальниками якого є виключно українські видобувачі. Зараз його вартість складає від 402 до 622 грн/тис. кубометрів залежно від об'єму споживання. При цьому видобувачі отримують набагато менші суми: "Укрнафта" і "Чорноморнафтогаз" - 199 грн/тис. кубометрів, а "Укргазвидобуток" - 179 грн/тис. кубометрів. Велику частину вартості палива складають податки і націнка "Нафтогазу".

Востаннє вартість газу для населення підвищувалася в грудні 2008 року - на 35%. І ще нещодавно прем'єр-міністр Юлія Тимошенко заявляла, що ціна на нього до кінця року змінюватися не буде: "Я категорично проти підвищення ціни на газ для людей. Я пообіцяла, що в поточному році вона не зміниться, і я стримаю свою обіцянку". Зв'язатися з прес-секретарем прем'єра Мариною Сорокою, для того, щоб з'ясувати, що змусило прем'єра відмовитися від своїх слів, виданню вчора не вдалося.

У Національній комісії регулювання електроенергетики, регулюючої тарифи на газ, завірили, що, якщо пропозиції уряду щодо підвищення вартості палива надійдуть, вони їх оперативно розглянуть. При цьому в комісії відзначили, що уряд ніколи не подає подібні пропозиції без урахування думки "Нафтогазу". У НАК зростання ціни на 30% вважають необхідним, повідомив прес-секретар "Нафтогазу" Валентин Землянський, повідомляє Український Бізнес Ресурс.

Обговорити на форумі