друкувати


Малі літаки і вертольоти відтепер виходять в небо без дозволу

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-07-13 01:59:44
Кабінет міністрів дозволив з 11 липня літати над Україною без спецдозволу володарям невеликих літаків та вертольотів. Авіалюбителі тішуся дозволу, а МНСники чекають збільшення аварій.

Раніше пілоти повинні були повідомити про свій виліт диспетчерові за добу й отримати дозвіл. Тепер же всього за 10 хвилин до вильоту потрібно лише повідомити про свій політ.

Постанова Кабміну №680 ініціював депутат від БЮТ Борис Шиянов. Він сам завзятий пілот."Питання тримала на контролі особисто Юлія Тимошенко, а я - один з ініціаторів змін", - розповів він.

Як повідомив представник Госавіадміністрації Олександр Пхало, спрощена система стосується літаків вагою до 5700 кг . "На безпеку це не вплине, адже йдеться про висоту до 1500 метрів, на ній немає пасажирських перевезень", - пояснив він. За словами Пхала, забороненими для польотів є зони Верховної ради, Кабміну, Секретаріату президента, режимні об'єкти. Якщо там пролетить літак, то радар визначить це. Власник літака повинен буде сплатити передбачений штраф, а можливо, й понести кримінальну відповідальність.

Свобода в небі, за словами пілота і виробника літаків Юрія Яковлєва, вплине на те, що з'явиться більше бажають купити літаки. Але він вважає, що на перших етапах може збільшитися кількість повітряних катастроф.

Фахівці з МНС також побоюються, що дозвіл призведе до жертв. "За моїми даними, в США щодня на таких літаках розбиваються 2—4 людини", — додав Шиянов , повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі