друкувати


Туркменія "кинула" Росію з поставками газу

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-07-13 12:34:56
Туркменія, можливо, поставлятиме газ до Європи через проектований трубопровід "Набукко", що йде в обхід Росії. Про це заявив у п'ятницю на розширеному засіданні уряду президент країни Гурбангули Бердимухаммедов.

"Туркменістан, прихильний принципам диверсифікації виведення своїх енергоносіїв на світові ринки, має намір задіювати наявні можливості для участі в крупних міжнародних проектах - таких, наприклад, як проект "Набукко", - сказав він.

В даний час в країні є значні об'єми товарного газу, який може бути реалізований на межі держави, відзначив Бердимухаммедов.

2008 року Ашхабад і російський "Газпром" домовилися про те, що весь туркменський газ, що експортується до Європи, йтиме через Росію.

Проте навесны цього року в умовах загального зниження попиту на вуглеводні російська сторона порахувала надмірною раніше узгоджену ціну в $300 за тисячу кубометрів туркменського газу і скоротила його відбір.

На початку квітня 2009 року сталася аварія на газопроводі "Давлетбат-Даріялик", по якому газ з Туркменії доставлявся до Росії, - як вважають в Ашхабаді, з вини "Газпрому".

Нагадаємо, 13 липня представники Туреччини, Болгарії, Румунії, Угорщини і Австрії підпишуть в Анкарі угоду про будівництво газопроводу проектною потужністю 31 млрд кубометрів газу на рік і вартістю 8 млрд євро, яке планується завершити до 2014 року, повідомляє Газета.UA.

Обговорити на форумі