друкувати


"Карпати кличуть" задуматися й зберегти

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-07-10 10:47:02
На Івано-Франківщині у гірському курортному містечку Яремче створено нову громадську організації "Карпати кличуть". Її учасники займатимуться широким колом питань: від організації великих науково-практичних конференції, етнографічних фестивалів до прибирання гір.

"Ідея створити угрупування людей, які люблять Карпати, не нова, — розповідає Коломия ВЕБ Порталу керівник нової структури, яремчанський підприємець Роман Мартинів. — Спілкуючись з багатьма людьми на вісім відомому сайті "Однокласники", я зауважив, що, коли навіть зовсім незнайомі мені люди дізнаються, що я з Яремче, то просять розповісти щось про гори, питаються про маршрути, просять допомогти з розміщенням і т ін. Дехто сам ділиться знаннями та враженнями, а також розповідає про туристичні принади своїх регіонів".

Згодом із групи на сайті вирішили створити громадську організацію та ще й всеукраїнську. Розробили й напрями роботи. Одним із основних є екологічний. У його рамках — зустрічі, семінари, навчання. У вересні вже запланована велика науково-практична конференція, що відбуватимуться на база Національно природного парку в Яремче і присвячена геології Карпат.

Відбудеться також і фестиваль гір, під час якого ми плануємо зібрати в Карпатах туристів з усієї України, які мають розійтися по певних маршрутах тривалістю від одного до п’яти днів. Мандрівки передбачатимуть сходження на чимало вершин. Зійдуться туристи у центрі Європи біля Рахова. Під час мандрівок люди ще й прибиратимуть гори. Вони повинні принести із собою по мішкові пластикового сміття, яке не важке, тому й зносити його з гір не буде проблематично.

Це матиме неабиякий просвітницький ефект. Адже, прибравши гори, ці люди, гадаю, потрапивши туди вдруге не будуть смітити і не дозволять цього робити своїм друзям та знайомим. Та й місцеві жителі, дивлячись на працю туристів, уже задумаються, чи варто викидати непотріб за кілька метрів від своєї хати. "Цей фестиваль ми плануємо зробити мандрівним, - продовжує пан Мартинів, - і наступного року ми прибиратимемо інших регіон, скажімо Поділля чи Полісся, чи південноукраїнські степи. Так ми очистимо Україну. Від сміття та від екологічної безграмотності".

Інший напрям роботи громадської організації "Гори кличуть" — етнографічний. За словами пана Романа, в Україні, на щастя по далеких селах ще збереглися пласти древньої народної культури, ще живуть носії давніх пісень, казок, обрядів і традицій. Але в таких віддалених селах мало хто буває. Отож ми будемо відроджувати та піднімати із забуття усе те, що Бог ще зберіг для нас.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Яремче для Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі