друкувати


Коломийський рецепт: Чемпіон світу за 8 місяців!

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-07-09 05:25:44
Слава міста Коломиї поширилася далеко за межі нашої держави і посприяв цьому Назар Дячук, який нещодавно став чемпіоном світу з жиму лежачи серед юніорів. Змагання пройшли в Чехії, де пауерліфтер і здобув омріяне золото.

Завітавши до ФСК "Локомотив", запитала в першого зустрічного, де я можу знайти Назара Дячука і без зволікань провели в спортзал. Там наполегливо тренувалися хлопці, серед них був і новоспечений чемпіон. Дивлячись на юнака, відразу в голову прийшла думка: "Козацькому роду нема переводу!".

В бесіді Назар надзвичайно приємний співрозмовник. Він розповів, що пробув у Чехії протягом тижня. Ця країна йому дуже сподобалася і люди там гостинні. Такими були враження юнака від першої закордонної поїздки. Під час неї сина підтримував батько, який і спостерігав за тріумфом коломиянина. Спортсмен змагався там у ваговій категорії до 82 кг. Підняв у другій спробі 170 кг, що і дозволило йому перемогти суперників. Каже Назар, що досі не віриться йому і не усвідомлює, що він став чемпіоном світу! Особистим же рекордом в спортзалі в жимі лежачи є 180 кг. Це його найулюбленіша вправа.

Під час змагань познайомився Назар з багатьма ровесниками, але спілкуватися було проблемно через недостатнє знання англійської мови. Тепер чемпіон зізнається, що з’явилася велика мотивація для вивчення мови, адже з такими результатами це далеко не остання поїздка за межі України. Зокрема, зараз він готується до участі в чемпіонаті Європи, де вже буде виступати серед дорослих. Ці змагання пройдуть також в щасливій для Назара Дячука Чехії.

Пауерліфтер виступав вже на кількох змаганнях. На чемпіонаті області по жиму лежачи теж був першим, на обласних змаганнях з триборства посів почесне друге місце, а на чемпіонаті України з триборства (присідання, станова тяга, жим лежачи) теж відзначився. Взагалі Назар є універсальним спортсменом, але жим лежачи найближче до душі, бо вдома цю вправу ретельно довгий час відпрацьовував.

Почав тренуватися майбутній чемпіон вдома під пильним наглядом батька, який придбав спеціальні тренажери. За перший рік вже показував значні результати і тоді тато відвів його до Василя Оробця та Інни Оробець, які удосконалювали атлетичні дані юнака та відпрацьовували техніку. Зізнається Назар, що спочатку не хотів ходити на тренування, бо сам вдома звик займатися, але з часом дядя Вася (так з теплотою в голосі називає юнак свого тренера) заохотив його і вже тепер не потрібно нагадувати про тренування, які тривають по 4 години на день.

Крім спорту в житті Назара є і навчання. Йому 17 років і зараз він стоїть на роздоріжжі вибору майбутньої професії. На мій подив, юнак вирішив в майбутньому вивчати юриспруденцію, спорт не збирається залишати.

Василь Оробець каже, що йому надзвичайно приємно мати такого учня. Це його перший чемпіон світу, а до того була ще чемпіонка світу. В нерозривному тандемі тренер та Назар Дячук здатні ще не раз підкорити вершини світового визнання.



Автор: Оксана РИЖУК, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі