друкувати


"Тепла" сварка губернатора

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-07-09 01:39:57
Вчора керівник області Микола Палійчук провів екстрену нараду щодо питань початку опалювального сезону.

І хоча огрівати приміщення поки що нікому не треба, питання оплати за газ наразі дуже гострі. Опалювальний сезон через борги в Івано-Франківську може взагалі не розпочатися, адже постачальникам блакитного палива боргують 47 мільйонів гривень. Уже 16 мільйонів за цей рік. З них міський бюджет 100 тисяч гривень, а державний і власники відомчого житла — 10 мільйонів гривень. Решту — 29 мільйонів — борг населення. Наразі через непроплату за газ у місті немає води.

Далі відтягувати питання оплати вже немає як. Адже представники ДК "Газ України" чітко заявили, якщо борг буде більше трьох мільйонів, то івано-франківці таки мерзнутимуть взимку. "Я хочу аби з 15 жовтня місто та всі райони вчасно отримали газ, - сказав губернатор. — А що ми бачимо? Незважаючи на постійні запевнення міського голови та комунальних служб Івано-Франківська, борги тільки зростають". Щотижня Микола Палійчук чує з Києва те, що боржникам не дадуть жодного кубічного метра газу. Отож справи невтішні і треба якнайшвидше знайти шляхи виходу зі складної ситуації.

Порятунком могли стати кредити. Є і відповідна угодою європейським банком реконструкції та розвитку. Але за його умовами, місто не має права брати кредитів в інших фінустановах. Отож звідки взяти кредити на погашення заборгованості. Отож івано-франківська влада відправила керівництву ЄБРР листа з проханням переглянути договір. Однак відповіді поки що не отримали.

Окрім того, минулого року івано-франківське "Теплокомуненерго" за власні кошти реалізовувало чимало програм, які повинна би фінансувати держава.. Замість дев’яти мільйонів дотацій дали тільки чотири. Згодом журналістів попросили вийти, бо дискусія між мером і головою ОДА набирала обертів.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі