друкувати


Google "хромує" комп'ютери

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-07-08 05:03:57
Google у другій половині 2010 року випустить свою операційну систему. Основою для неї стане браузер Chrome, запущений компанією восени 2008 року. Новий продукт буде орієнтований на нетбуки - компактні малопотужні комп'ютери. Експерти відзначають, що говорити про переділ ринку поки не варто - Google і Microsoft пропонують різні філософії. Але в інтернет-гіганта є шанси на успіх.

Компанія Google має намір випустити свою операційну систему (ОС), повідомляється в офіційному блозі інтернет-гіганта, повідомляє ВЗГЛЯД.

"Вона стане логічним продовженням браузера Chrome та спробою змінити уявлення про те, якою повинна бути операційна система", - говориться в заяві Google.

Нова ОС призначена, в першу чергу, для нетбуків і буде доступна покупцям у другій половині 2010 року.

Технологічною основою нової ОС стане Linux. Тому компанія має намір відкрити її вихідний код. Головними пріоритетами нового продукту в Google бачать "швидкість, простоту і безпеку".

У компанії підкреслюють, що нова ОС Google Chrome не буде мати нічого спільного з випущеною у вересні 2008 року платформою Google Android, призначеною для смартфонів.

Нагадаємо, у жовтні 2008 року інтернет-гігант запустив браузер (програму, що дозволяє переглядати інтернет-сторінки) Google Chrome. За даними американського аналітичного агентства Net Applications, які наводить видання TG Daily, частка Chrome на цьому ринку в червні 2009 року склала 2,01%. Сам Google оцінює число користувачів свого браузера в 30 млн чоловік.

При цьому Microsoft контролює 65,84% ринку браузерів, 22,4% припадає на долю Mozilla Firefox, який, як і продукт Google, поширюється безкоштовно.

Спроба Google створити повноцінну ОС - черговий крок у війні цієї компанії з Microsoft. Компанія поки програє в сфері програмного забезпечення (ПЗ), яка довгий час вважалася вотчиною дітища Білла Ґейтса, але виграє на дуже перспективному ринку інтернет-технологій.

Так, Microsoft не вдалося повноцінно вийти на ринок пошукових систем. Проекту MSN не вдалося домогтися успіху - за даними агентства Statcounter, які наводить CNET News, частка Microsoft на ринку пошуковиків склала в червні 2009 року лише 8,23%, у той час як Google обіймав на ньому 78,48%.

Нещодавно компанія Microsoft вирішила завдати новий удар на цьому напрямку, і повідомила про випуск нової пошукової системи Bing. Крім того, компанія в жовтні 2009 року має намір запустити нову операційну систему Windows 7 замість Vista, яка повною мірою не виправдала очікувань.

"Не варто говорити про початок переділу ринку - просто у компаній різні філософії", - розповів ВЗГЛЯД директор з проектів Qualitage Вадим Кім. За його словами, для Google важливо зробити так, щоб максимальне число користувачів використовували веб-додатки. Тому нова програма "заточується" під нетбуки, які найчастіше і використовуються для роботи в Інтернеті, упевнений Кім.

Проте експерти вважають, що інтернет-гігант може добитися успіху в новій для себе області. "У Google є шанси зайняти істотну частку на ринку - багато чого буде залежати від того, як багато буде комп'ютерів з попередньо встановленою ОС Google Сhrome", - вважає партнер агенції IT Monitoring Олександр Панько.

За його словами, на користь нового продукту зіграє і те, що посилюються закони за використання неліцензійного ПЗ. "Деякі компанії почнуть переходити на ПЗ з відкритим кодом, і тут у Google за рахунок своєї репутації буде перевага", - розповів ВЗГЛЯДу експерти.

Обговорити на форумі