друкувати


До податкової надійшло майже 130 письмових звернень громадян

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-07-07 01:17:51
У І півріччі 2009 р. до ДПА в області та підпорядкованих податкових інспекцій надійшло 129 письмових звернень громадян. З них 107 складають заяви, 15 – скарги, 6 - інформаційні запити та одна пропозиція.

В порівнянні з відповідним періодом 2008 року кількість письмових звернень громадян збільшилась на 22, або 20,6%, однак спостерігається зменшення кількості скарг на дії податківців. Також зменшилась кількість анонімних звернень майже у 2 рази. З початку року такими визнано лише 4 звернення, повідомляє відділ масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян ДПА в області.

Із загальної кількості скарг, які надійшли до органів ДПС області, підтвердилось дві скарги (частково) на неправомірні дії працівників ДПІ. Посадових осіб інспекцій, у роботі яких виявлено порушення, притягнуто до відповідальності.

Найбільше письмових звернень громадян надійшло від жителів м.Івано-Франківська, Надвірнянського, Калузького, Богородчанського, Коломийського та Рожнятівського районів.

Значний відсоток звернень громадян (майже 40%.) – це повідомлення про порушення податкового законодавства фізичними чи юридичними особами, звертаються громадяни й щодо необхідності проведення контрольно–перевірочної роботи. Тож працівники податкової служби уважно вивчають кожне звернення і здійснюють за необхідності комплекс заходів щодо усунення вказаних порушень.

Так, нещодавно до ДПІ в м.Івано-Франківську надійшло письмове звернення від громадянина С. стосовно сплати податку з доходів фізичних осіб від здачі в найм нерухомого майна жителькою Івано-Франківська. Працівниками ДПІ обстежено приміщення за вказаною адресою та встановлено, що воно здається в оренду на підставі відповідного договору. При цьому податок з доходу не сплачувався. За результатами проведеної роботи зазначеній громадянці довелось сплатити податок з доходів фізичних осіб у сумі більше 600 гривень.

В іншому випадку до податкової звернувся громадянин Р. стосовно незаконного відчуження службовими особами приватного підприємства майнових прав на квартиру, які належать зазначеному громадянину. Перевіркою достовірності фактів, викладених у зверненні, виявлено, що в діях посадових осіб підприємства вбачаються ознаки злочину, передбачені відповідно до статті 364 та 190 КК України. Матеріали перевірки направлено до прокуратури.

Загалом, за вказаний період, позитивно вирішено (роз’яснено або задоволено) 93 звернення громадян, що становить 72,1%. від загальної кількості звернень громадян до органів ДПС області.

Всю необхідну інформацію щодо порядку розгляду звернень громадян в органах державної податкової служби України, порядок оформлення та подання письмового звернення та ін. розміщено на офіційному веб-сайті ДПА в області (www.odpa.if.ua) в розділі "Приймальня громадян".

Обговорити на форумі