друкувати


На Сонці стався найпотужніший за рік спалах

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-07-06 11:10:41
Російський супутник "Коронас-Фотон" зафіксував найпотужніший з березня 2008 року спалах на Сонці. Максимальна інтенсивність рентгенівського випромінювання, по якій визначалася потужність спалаху, дозволила віднести його до класу C2,7.

Сонячні спалахи, при яких з поверхні світила викидаються потоки плазми, діляться на декілька класів - A, B, C, M і, найпотужніший, X. При переході в кожну наступну категорію потужність зростає вдесятеро і в ході 11-річного сонячного циклу вірогідність виникнення потужних спалахів також змінюється, повідомляє Освітній портал.

Зараз Сонце "спокійне" - більш того, період мінімальної активності затягнувся на три роки. Під час минулого максимуму, в 2003 році, обсерваторії фіксували спалахи класу X17: що перевершують за інтенсивністю нинішній спалах в тисячу разів.

Вчені відзначають, що повільне зростання активності Сонця спостерігається з березня 2009 року, коли після надзвичайно затяжного трирічного мінімуму в північній півкулі світила почали формуватися перші області активності, що утворили так званий північний пояс, з яким протягом двох місяців були пов'язані перші цього року спалахи і викиди корональної речовини. В кінці травня сформувався південний пояс активності і магнітна конфігурація Сонця знову стала симетричною.

Найбільший за рік сонячний спалах стався саме в південному поясі активності.

Обговорити на форумі