друкувати


Свято держави Литовської

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-07-06 10:40:26
Сьогодні у Литві День держави. Свято встановлене на честь коронації Міндаугаса у 1253 році. Литовці вважають його особливо важливим через те, що з цього часу країна веде відлік своєї державності. Окрім того, свято співпало із тисячоліттям від дня першої згадки про Литву.

Під час урочистостей на площі перед президентським палацом відбувається церемонія підняття державного прапора, урочисті богослужіння, концерти, виставки, гуляння та інші заходи. Цього року до Дня держави приурочене свято пісень і танців, що традиційно проводиться у Вільнюсі та Каунасі. У ньому беруть участь близько 35 тисяч співаків, музикантів і танцюристів. Фіналом свята пісні стане церемонія увіковічення Дерева єдності. До речі, литовські свята пісень і танців включені до переліку Всесвітньої нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО.

На святкування серед багатьох керівників європейських країн та коронованих осіб запрошений і Президент України Віктор Ющенко. Зрештою литовські історики відзначають, що Україна та Литва довгий час були пов’язані спільною історією, коли ходили до великого князівства литовсько-руського, де державною мовою була українська.

Під час свята для відвідувачів відкриють Палац правителів у Вільнюсі. Саме тут є одна з найбільших в Європі експозицій готичних, ренесансних та барокових меблів, рицарських обладунків, картин та предметів побуту. Тут зберігалися близько 300 тисяч предметів знайдених під час розкопок Нижнього замку Вільнюса, серед яких персні з діамантами, золоті прикраси і фрагменти дерев’яної архітектури. У День держави у музеї представляють експонати куплені на різних мистецьких аукціонах Західної Європи.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі