друкувати


Перші "Камені спотикання" в Україні

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-07-03 03:35:43
П’ять "Каменів спотикання" будуть закладені у бруківку в Переяславі-Хмельницькому. Цей всесвітньовідомий мистецький проект вшанування жертв націонал-соціалізму започаткував німецький скульптор Ґунтер Демніг.

Маленькі камінці розміром 10 х10 см з прізвищами тих, хто загинув від рук фашистів є у тротуарах сотні міст Німеччини, Австрії, Угорщини та Нідерландів. Тепер "камені спотикання" вперше з’являться і в Україні, аби нащадки пам’ятали про всіх закатованих націонал-соціалістами. Ґунтер Демніг наголошує, що людину забувають лише тоді, коли забувають її ім’я.

"Я радий що ще одна європейська країна долучилася до цього проекту. 20 тисяч каменів вже є по всій Європі. І мене тішить, що молодь не байдужа до цього. Знайомлячись з історією замордованих людей та власноруч закладають ці камені, то усвідомлюють відповідальності за майбутнє", - каже Демніг. Перші п’ять каменів в Переяслав-Хмельницькому будуть закладені біля шкіл, де фашисти розстрілювали євреїв, біля міського музею та біля будинків, де жили колись ці люди.

Їхні прізвища обиралися після ретельних досліджень та за згодою громадськості, розповів міський голова Переяслав-Хмельницького Іван Якименко. Він запевняє, що мерія оберігатиме меморіальні камені від вандалів, адже зверху вони вкриті латунню. А український національний Фонд "Взаєморозуміння і примирення", за сприяння якого цей мистецький проект реалізувався в Україні, обіцяє продовжити його й в інших українських містах , повідомляє DW.

Обговорити на форумі