друкувати


Європа почала торгувати кривими огірками та вузлуватою морквою

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-07-02 03:44:12
На прилавках магазинів країн Євросоюзу з липня з'являться криві огірки, шишкувата морква та інші фрукти й овочі нестандартної форми.

З 1 липня в державах ЄС скасовані правила, які регулювали форму і розмір овочів і фруктів і які в Єврокомісії називали прикладом євровар’ятства.

Діючі до сих пір стандарти передбачали норми викривлення огірків до міліметрів на сантиметр довжини, допустимий діаметр моркви та вага одного грона винограду.

З 1 липня стандарти скасовані для 26 категорій овочів і фруктів, серед яких абрикоси, баклажани, морква, огірки, гриби, цибуля, капуста.

Для 10 найбільш популярних категорій, що становлять близько 75% обсягів проданих в ЄС овочів і фруктів, правила будуть збережені. Серед цих категорій - яблука, цитрусові, персики, полуниця, помідори, виноград. Проте супермаркети зможуть продавати нестандартні овочі та фрукти й цих категорій за умови, що на прилавках вони будуть марковані як овочі, призначені для переробки.

Передбачається, що криві огірки, шишкувата морква та інші овочі та фрукти, що не відповідають стандартам Єврокомісії, можуть обійтися покупцям приблизно на 40% дешевше, ніж більш красиві продукти.

До відміни обмежень, які стосуються зовнішнього вигляду овочів та фруктів, магазини ЄС відбраковували близько 20% всієї продукції, повідомляє Український Бізнес Ресурс.

Обговорити на форумі