друкувати


В Україні подорожчають вино й горілка і пиво

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-07-01 02:39:27
Через підвищення акцизу вартість пляшки горілки навіть в нижньому ціновому сегменті перевищуватиме 20 гривень. Сьогодні в Україні набув чинності закон про підвищення акцизного збору на алкоголь.

Закон передбачає підвищення з 1 липня 2009 року ставки акцизного збору на горілчані напої, низку вин, спирт. Ця норма не стосується натуральних вин марочних, вермутів та спирту, що використовується в виготовленні лікарських препаратів.

Зокрема, законом передбачено підвищити з ІІ півріччя 2009 року ставки акцизного збору на:

- вина ігристі і вина газовані з 1,6 до 2,5 грн за 1 л або в 1,5 раза;

- спирт етиловий і лікерогорілчані вироби з 21,5 грн до 34 грн за 1 л 100% спирту або на 26%.

Крім того, законом передбачено з 1 листопада 2009 року підвищити ставки на важкі дистиляти на 50% (з 20, 30, 35, 45 євро до 30, 45 ,50 ,65 євро за 1000 кг), запровадити щорічну індексацію ставок акцизного збору на спирт етиловий та алкогольні напої в залежності від індексу споживчих цін.

Законом запроваджується єдиний прозорий підхід до оподаткування алкогольних напоїв в залежності від вмісту спирту.

Як відомо, прийняття цього закону викликало масове невдоволення представників лікерогорілчаної галузі. За розрахунками асоціації виробників алкоголю "Укргорілка", внаслідок падіння купівельної здатності населення, виникнуть проблеми з оборотними коштами в підприємств. Збільшення ставки акцизного збору призведе до падіння легального виробництва продукції від 53% до 90%.

За розрахунками експертів, збільшення акцизу призведе до значного подорожчання продукції, так, вартість пляшки 0,5 літра горілки навіть в нижньому ціновому сегменті перевищуватиме 20 гривень. При цьому, на думку фахівців, падіння обсягів вживання легально виробленого алкоголю призведе до катастрофічного скорочення бюджетних відрахувань, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі