друкувати


Соціологічна війна по-прикарпатськи

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-06-30 02:24:51
Івано-франківські борці за права людини вимагають ліцензування соціологічних досліджень.

Сьогодні в Івано-Франківську відбудеться прес-конференція керівника громадської організації "Бюро з прав людини" Мирона Дмитрика. Напередодні пан Дмитрик розповів Коломия ВЕБ Порталу, що має намір звернутися до депутатів Верховної Ради від Прикарпаття, щоби вони ініціювали розроблення законопроекту щодо ліцензування тих установ та організації, які проводять соціологічні дослідження.

"Без відповідних ліцензій, це береться робити будь-хто, підтасовуючи потрібні результати, в залежності від того, хто виступає замовником, - зазначає керівник ГО. - Однім із найважливіших завдань нашої організації є захист прав людини, в тому числі й права на правдиву інформацію".

Представники "Бюро з прав людини" уже кілька раз проводили таке соціологічне дослідження на тему довіри до міської влади. Опитували мешканців Івано-Франківська за кого б вони проголосували на виборах міського голови, коли б ті відбулися наступного тижня. Такі ж дослідження проводили інші організації. Результати здивували всіх, адже є розбіжність на 90 (!!!) відсотків. Такого бути не може. Пан Дмитрик допускає похибку в кілька або навіть в трохи більше десяти відсотків. Але щоб настільки!

"Спочатку ми робимо експертні опитування, визначаємо перелік кандидатів, тобто підходимо до цього серйозно, - розповідає пан Мирон. - результати опитування відсилаємо до Києва у провідні інституції та міжнародні фонди, де по-науковому, за даними опитування, нам вираховують результати. Зрештою члени нашої організації спеціально навчалися як проводити такі дослідження. Проте схоже, що в наших колег з чотирьох інших організацій дані беруться зі стелі".

Членів "Бюро з прав людини" також дивує чому інші прикарпатські "соціологи" додають до списку майбутніх кандидатів на міського голову тих людей, які ніколи не претендуватимуть на цю посаду. Скажімо, колишній мер, а нині депутат Верховної Ради Зіновій Шкутяк, вже неодноразово заявляв, що не буде балотуватися на цю посаду, але його прізвище майже завжди у всіх списках. А Ігор Насалик, нині міський голова Калуша, навпаки заявляє, що він балотуватиметься, проте його в списки не включають.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі