друкувати


Перший в Україні музей-в’язницю відкрили у Львові

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-06-30 12:15:23
"Тюрма на Лонцького" - місце, де закатовано та розстріляно тисячі політв’язнів. Тут містилися в’язниці польського, німецького та радянського режимів. Лише у 1941 році тут замордували більш як півтори тисячі людей. Архіви свідчать, що, противників окупаційного режиму розстрілювали, а іноді просто кидали гранати у переповнені камери.

За словами Анатолія Татарського, співробітника Центру досліджень визвольного руху, коли допустили людей сюди врешті, то побачили, що тюрми переповнені замордованими і розстріляними людьми. Рідні і близькі були вражені тим видовищем, яке вони побачили в тюрмах. Як правило, це були їхні рідні, близькі знайомі, повідомляє Канал 24.

Колишній тюрмі 85 років. Зараз все виглядає як і тоді: камера-одиночка, камера для смертників, кабінет слідчого... Усе відтворили якомога реалістичніше, аби ті, хто відвідають музей прониклись духом історії, хоч і жорстокої її частини.

Є тут і нещодавно розсекречені "розстріляні списки" та архівні справи, серед яких і найвідомішого в’язня - отця Миколи Хмільовського, керівника підпільної греко-католицької церкви та члена парламенту України. Та на цьому ніхто не зупиниться. Служба безпеки, керівник якої побував у Львові планує вже у вересні розпочати новий проект.

"Буде створений нашими програмістами електронний архів і будь-який відвідувач матиме можливість безкоштовно отримати будь-який документ, який вже відомий", - каже голова Служби безпеки України Валентин Наливайченко.

СБУ, слідчий ізолятор якої діяв тут з часів незалежності України, обіцяє допомагати місцевій владі підтримувати музей. Однак зараз "Тюрма Лонцького" може розраховувати хіба що на гроші міської скарбниці, з якої львівський голова пообіцяв один мільйон 200 тисяч гривень.

Обговорити на форумі