друкувати


Завершений ремонт Великого адронного коллайдера

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-06-27 01:28:41
Європейська організація ядерних досліджень (ЦЕРН) повідомила про завершення всіх ремонтних робіт в секторі 3-4 Великого адронного коллайдера, після аварії в якому у вересні 2008 року найбільший у світі прискорювач був зупинений.

"Після того, як всі електричні з'єднання були спаяні, 23 червня був закритий останній сполучний рукав, що закриває з'єднання між магнітами", - йдеться в повідомленні на сайті ЦЕРНу, повідомляє Освітній портал.

Тепер фахівці почали роботу з відкачування повітря з сектора, з тим, щоб перевірити якість вакуумної герметизації. "Коли всі перевірки герметичності і електричних систем будуть завершені, сектор буде готовий на початок процесу охолоджування", - повідомляє ЦЕРН.

Аварія в секторі 3-4 сталася у вересні 2008 року, через декілька днів після запуску коллайдера. Фахівці з'ясували, що аварія сталася через дефектне електричне з'єднання, що пов'язувало надпровідні кабелі між двома магнітами. Окрім ремонту пошкоджень, команда коллайдера розробила метод неруйнівної діагностики таких контактів, а також систему захисту, який дозволяє швидко гасити запасену енергію і зберігати надпровідний стан кабелів.

Ця система, покликана виключити повторення аварії, буде повністю перевірена і встановлена до кінця літа.

Великий адронний коллайдер (Large Hadron Collider, LHC) - найпотужніший у історії прискорювач елементарних часток, створений ЦЕРНом за участю фізиків з 80 країн, і розташований на кордоні Швейцарії і Франції. У його 27-кілометровому кільці стикатимуться пучки протонів, що розганяють до майже світлової швидкості.

Вчені сподіваються, що результати досліджень дозволять підтвердити існування так званого бозона Хіггса - частки, що відповідає за масу всіх інших елементарних часток.

Обговорити на форумі