друкувати


Vivat Говерляна!

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-06-26 02:58:24
Івано-франківські пластуни отримали від місцевої ОДА гроші на фінансування свого табору "Говерляна", що діє упродовж п’яти років.

"Особливістю цього табору є мандрівки горами рідного краю, - розповідає Коломия ВЕБ Порталу його керівник, пластунка із 10-річним стажем Наталія Карабін. - Щоразу ми обираємо різні маршрути по Карпатах, Горганах, Бескидах, Марморосах". Цьогоріч прикарпатські пластуни мандруватимуть центральними Горганами у Надвірнянському районі. Маршрут пролягатиме через вершини Довбушанка, Сивуля, Чорна Клива.

"Наш табір присвячений четвертій військовій окрузі УПА "Говерля", - продовжує Наталія. - Тому у наших юних мандрівників є така легенда, наче вони мандрують як упівці. Таким чином їм легше у поході від усвідомлення того, що колись цими стежками проходили їхні прадіди".

Перед походом завжди відбувається триденне навчання, де досвідчені мандрівники діляться зі своїми друзями знаннями як знаходити шлях по зорях, орієнтуватися у лісі, як надати першу долі карську допомогу, організувати переправу через річку, коли немає містка. Перед мандрівкою пластуни також отримують краєзнавчий опис маршруту, де вони дізнаються багато нового про ті місця, якими проходитимуть, пізнаючи таким чином рідний край.

До речі, мандрівка нелегка, це своєрідне випробування для підлітків. Тому в похід ідуть підготовлені юнаки та юнки віком 14-18 років, які вже певний час перебувають у Пласті. Загальна кількість мандруючих 45 осіб. Проте вони розбиваються на групки, по 7-8 чоловік. У кожній групці двоє досвідчених провідників. Всі стартують з одного місця і всі повинні прийти до певного місця, але мандрувати можуть різними стежками. Аби юні пластуни мали духовну підтримку під час подорожі, із ними щоразу йде священик.

Пані Наталія каже, що табір із кожним роком вдосконалюється, але потрібні кошти, аби заплатити інструкторам, орендувати намети, закупити харчі, закупити компаси, які після закінчення мандрівки роздають усім учасникам табору. Така ось своєрідна посвята в мандрівники. Отож кошти від обласної влади, які здобули пластуни за допомогою виграного проекту - суттєва допомога.

Після таборування, пройшовши протягом семи днів близько ста кілометрів, всі учасники походу отримують посвідчення про здобуття першої категорії складності з пішого туризму та третій розряд із спортивного туризму.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі