друкувати


Прикарпаття: Геть меланж із Ценжіва

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-06-26 12:54:58
В Україні розпочинається проект утилізації запасів токсичного компоненту ракетного палива. Пілотним об'єктом стане військова база у Ценжові Тисменицького району. Влада Івано-Франківської області неодноразово виступала з пропозицією вивезти небезпечну речовину за межі України і там її утилізувати. Тепер відповідні постанови затверджено урядом.

У зв’язку з цим на Прикарпаття прибула група експертів Міністерства оборони України та представники Організації з безпеки та співробітництва в Європі, які вивчатимуть ситуацію. 6 лютого цього року спеціалісти та місцева влада вже відвідували військову базу в селі Ценжів, щоб ознайомитися зі станом резервуарів та можливостями утилізації токсичної речовини. Тепер, з допомогою проекту ОБСЄ та країн-донорів, планують втілити задумане, повідомляє Івано-Франківська ОДТРК.

"Це перший етап, який визначає поки що утилізацію 3 168 тонн меланжу, який зберігається на об'єкті зберігання "Калинівка" і "Ценжів", — розповідає Олексій Нілов, начальник відділу утилізації компонентів ракетного палива Міністерства оборони України. — По часових рамках виконання цієї роботи розраховано на один рік".

Він запевнив: якщо пілотний проект програми пройде успішно, після його закінчення буде визначено наступний етап з черговою партією токсичної речовини, яку повинні утилізувати. Пан Нілов підкреслив, що швидкість утилізації залежить від грошового забезпечення проекту ОБСЄ.

Обговорити на форумі