друкувати


Імпортні товари знову подорожчають на 13%

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-06-25 03:57:12
Конституційний суд прийняв рішення, згідно з яким Кабінет міністрів втратив повноваження по зміні митних ставок на імпорт. Таким чином, знову повинна стягуватися 13% надбавка до мит, що діють, на всі товари некритичного імпорту. Стягнення 13% надбавки з імпортних товарів загрожує Україні скандалом з провідними міжнародними інститутами.

Таке рішення загрожує Україні ускладненням стосунків з СОТ, МВФ, Євросоюзом і США.

За представленням президента Віктора Ющенка суд визнав неконституційними повноваження ВР, закріплені в законі, прийнятому з метою поліпшення платіжного балансу України. Основний аргумент КС – Верховна рада не мала права делегувати Кабінету міністрів свої повноваження за визначенням механізмів регулювання ввізних ставок, оскільки це порушує конституційний принцип розділення державної влади. Рішення КС набрало чинності 23 червня.

Представник Кабінету міністрів в КС Василь Німченко повідомив, що таким чином зупинене дія всіх постанов уряду, прийнятих на підставі скасованих норм. Кабмін одного разу використовував право регулювати мита.

З 7 березня за рішенням парламенту Держмитниця почала стягувати з товарів некритичного імпорту 13% їх митній вартості. Опісля всього два тижні Кабмін відмінив надбавку до мит на всі товари, за винятком автомобілів і холодильників Господін Німченко упевнений, що вирішення КС не вплине на митні ставки на імпорт цих товарів.

Представники Міністерства економіки і Міністерства фінансів не змогли підтвердити, що тепер знову стягуватиметься 13% надбавка до мит на імпорт яловичини, свинини, м'ясних субпродуктів, яблук, груш, айви, ковбаси, м'ясних консервів, риби, ікри, молюсків, лактози, тростинного і бурякового цукру, виноградних вин, вермуту, етилового спирту, кам'яного вугілля, шкіряного і хутряного одягу, килимів, тканин, цегли, двигунів, кухонних плит, вантажного і пасажирського транспорту.

Партнер адвокатської фірми Astapov Lawyers, що управляє, Андрій Астапов упевнений, що вирішення КС повертає сплату 13% митної надбавки до мит на весь список товарів. "Подальша постанова Кабінету міністрів втрачає силу, і правова ситуація повертається до моменту ухвалення цього закону", - відзначає Астапов.

Шестимісячний термін дії надбавки до мит в 13% закінчується 7 вересня. Повернення її більш ніж на два місяці, очевидно, викличе протест країн–учасниць Світової торгівельної організації (СОТ). Комітет СОТ з питань обмежень, що вводяться на користь платіжного балансу, зажадав від Києва відмінити обмеження на імпорт холодильників і автомобілів, оскільки тарифи з цих двох груп перевищують граничний рівень по 63 товарним позиціям.

Представники України пояснили цей захід необхідністю відновити рівновагу платіжного балансу для "протистояння ударам і пом'якшення небезпечних негативних тенденцій". Але представник МВФ не врахував стан критичним, заявивши, що Україна не дотримується заборони на введення обмежень імпорту, встановлений програмою МВФ.

Звинувативши Україну в "захисті національного виробництва", представник ЄС зажадав відміни надбавки ще до 7 вересня. Рішення комітету буде направлено Генеральній раді СОТ. Проти обмеження імпорту виступають і США.

Запобігти міжнародному скандалу може лише Верховна рада, яка 23 червня отримала монопольне право на зміну тарифної політики і відміну надбавки. "Успішність такого голосування залежить від того, чи зуміє уряд побудувати свою фракцію. У будь-якому випадку ми такі зміни підтримаємо", - завірила народний депутат Ксенія Ляпіна ("Наша Україна–Народная самооборона").

Нагадаємо, згідно з рішенням Конституційного суду, вносити зміни до митних ставок має право виключно Верховна Рада. До сьогоднішнього дня частина повноважень щодо зміни й відміни надбавок на ввізне мито на деякі товари було делеговано, згідно із законодавством, Кабінету міністрів.

"Усі постанови, які були прийняті з лютого 2009 року, із часу дії цього закону, залишаються в силі, оскільки неконституційність закону настає з моменту оприлюднення рішення Конституційним судом", - зазначив Німченко , повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі