друкувати


Про польські заробітки українців

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-06-23 11:35:46
Днями в івано-франківському культурно-мистецькому центрі "Є" відбувся круглий стіл "Трудова міграція українців. Причини. Наслідки".

"Ця тема є дуже непроста й можна сказати болюча для багатьох наших родин, особливо в Західній Україні, де чи не в кожній сім’ї хтось перебуває закордоном, - розповідає Андрій Фрамуга, організатор круглого столу, керівник івано-франківського осередку молодіжної громадської організації "Спілка молодих політологів України".—Тому ми вирішили зібрати економістів, соціологів, психологів, психотерапевтів, журналістів, аби обговорити цю проблему і накреслити шляхи подальшої роботи із тими, хто тяжкою працею, часто ціною власного фізичного і психічного здоров’я заробляє гроші для родини та добробут для держави".

Багато часу під час зібрання було присвячено жінкам, які виїхали в Італію. Таких на Прикарпатті тисячі. Але не могли обминути й Польщу, де зараз також перебувають сотні тисяч українців. До речі, Польща була чи не в числі перших закордонних країн, де ще із 1980-их туди почали їздити на заробітки. На сьогоднішній день протягом півтори року українці можуть отримувати робочу візу та виїздити цілком легально туди на роботу.

Проте великою проблемою й надалі залишається шахрайство українських фірм, що виступають посередниками. Зокрема, майбутнім заробітчанам, які хочуть покращити своє матеріальне становище у сусідній країні слід пам’ятати, що коли з них у посередницькій фірмі вимагають гроші за послуги, - будьте певні що перед вами пройдисвіти. За законом таким фірмам платять працедавці.

Щоправда є не особливо добра поведінка й найманих працівників. Зокрема прикрі факти свідчать, що поляки часто мають неабиякі фінансові збитки, заплативши за працівника, а той не являється на роботу, або переходить на нелегальне становище. Найбільше українці у Польщі працюють на сезонних роботах, будівництві, промисловості та в домогосподарствах.

Самі поляки також часто покидають свої домівки і виїжджають закордон у пошуках кращого заробітку. У час кризи чимало хто повернувся додому. Проте довго всидіти вдома заробітчани не можуть і роз’їжджаються в основному в Англію, скандинавські країни, та США. Також працюють нелегально. Хоча в порівнянні із тим, що було в 1960-1970-их роках, їхня доля набагато легша. Шукачі заробітку, які торували стежки на Захід пригадують, що у Швеції, наприклад, польських заробітчан шукали на гелікоптерах та депортовували. Отож сьогоднішня ситуація ще не найгірша. Проте заробітчанська доля, проблеми, розпад родин, втрата здоров’я поєднує людей різних національностей.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі