друкувати


Прикарпаття: І Ворона танцює, коли тут фестиваль

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-06-18 07:04:17
Село Ворона Коломийського району носить незвичайну назву. Вочевидь, тому, що на його території було поселення первісних людей, якими керували два вожді. Молодшого звали Ворон. Він був сильний, хоробрий і спритний воїн. Під час полювання старший вождь намагався позбутися молодшого, скинувши його в урвище. Але спритність Ворона врятувала йому життя. Він переміг і скинув старшого у провалля. Ворон став вождем.

Відтоді Бог дарував селу таких "вождів", особистостей, як Михайло Винник — кандидат медичних наук, Роман Олійник — кандидат сільськогосподарських наук, Омелян Поплавський — кандидат фізико-математичних наук. Серед них — народний артист України, балетмейстер, танцюрист, художній керівник, улюбленець хореографічної еліти України, людина безмірного таланту від Бога, наділена глибоким патріотизмом і духовністю — Володимир Петрик, який покинув земне життя сім років тому, залишивши своїй національній родині величезну спадщину, нетлінну скарбницю пісень і танців.

Не встигли майстри українського фольклору пополоскати горло й полатати танцювальні чоботи від фестивалю "Коломийка", як відлуння печеніжинського свята перенеслося у Ворону.

Ось уже втретє поспіль у Вороні проходить обласне свято народної хореографії, присвячене пам’яті Володимира Петрика, — "Прикарпатські візерунки". Недільного дня затріпотіли синьо-жовті стрічки, кульки, а дівчата в гуцульських костюмах з короваями радо зустрічали гостей при в’їзді в село. Ніби на замовлення, випогодило, сам Бог послав погожу днину. Подвір’я школи ожило — його обійняли виставки майстрів народної творчості, гості та запрошені. Захід благословив настоятель місцевої церкви отець Іван, гостей і запрошених вітала сільський голова Людмила Козак. На сцені — представники району й області. З привітальним словом до ворончан та гостей звернулися очільник району Михайло Вінтоняк, головний спеціаліст управління культури облдержадміністрації Мирослава Цюцьмаць, директор обласного навчально-методичного центру культури "Прикарпаття" Василь Олексюк, родина Петрика. Мить — і у блакитну вись злітають трепетні звуки трембіт. Аматори державного академічного гуцульського ансамблю пісні і танцю обласної філармонії розпочинають святочний концерт. Неможливо відірвати очей від розмаїття барвистих гуцульських костюмів учасників аматорських ансамблів пісні і танцю "Прикарпаття", селища Отинія, сіл Велика і Мала Кам’янка, Княждвір, Ворона, Нижній Вербіж, Радча, Чернелиця, Кривотули, Коломийського, Городенківського і Тисменицького районів, учасників — гостей з Надвірни, Бурштина. У повітрі линуть мелодії скрипки і цимбалів, сопілки і бубона. І над усім цим, гейби живий, — майстер, натхненник української пісні і танцю — великий Вчитель, легенда Гуцульщини — Володимир Петрик! Красивий юнак в довбушівському капелюшку вдивляється пильним поглядом в односельців. Так, справа його жива! Талант невмирущий у цих талантах, які живуть і снять піснею, калиною, житом, землею, матір’ю, Богом!

За сприяння управління культури ОДА керівникам колективів вручено подарунки: чоловікам — дерев’яні топірці, жінкам — шкатулки, від відділу культури і туризму РДА — пакети з друкованою продукцією і подяки. І ось Великокам’янський танцювальний колектив об’єднує запальним танцем усіх. Концерт закінчився, та люди не поспішали розходитись. Малеча пустотливо стрибала, ганяючи повітряні кульки на подвір’ї, молоді мами бавилися з немовлятами. На обличчях — задоволення й усмішки. На молодь чекало караоке й вечірні забави.

Автор: Софія ОНИКІВСЬКА, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі