друкувати


Прикарпаття: Сміттєзвалище у Рибному розширять

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-06-17 02:40:45
35 тис. метрів кубічних твердих побутових відходів щомісяця вивозять з міста Івано-Франківська. В обласному центрі Прикарпаття працюють чотири основних перевізників сміття.

Селище Рибне розташоване за 4 км від обласного центру Прикарпаття. Через збільшення влітку кількості опадів з сміттєзвалища витікають фільтрати. Дренажні системи не в силі відкачати усі стоки. Певна кількість їх просочується у ґрунт. Місцеві мешканці скаржаться, що місцева річка Риб’янка влітку починає смердіти.

"Полігон облаштований згідно технічної документації, - розповідає працівник АТП-0928 Марія Луцик. - За полігоном наглядають різні структури, постійно приїжджають працівники санепідемстанції, беруть проби. Ніхто не зацікавлений, щоб фільтрати витікали. Сільська рада та населення також контролюють ситуацію, якщо щось стається відповідальність несемо ми. Змушені контролювати екологічну ситуацію, інакше сплачуватимемо штрафні санкції".

З міської казни виділила понад 200 тис. гривень на проведення трубопроводів і відкачування фільтратів. Востаннє фільтрати потрапляли в річку Риб’янка два роки тому.

Місце, куди звозять сміття переповнене, тому територію сміттєзвалища розширюватимуть. Відведуть додаткових півгектара. У комунальному підприємстві АТП-0928 запевнюють, що ситуація під контролем. "Фільтрат, який осідає стікає про трубах у спеціальні колодязі. Пізніше стоки потрапляють у так звані збірні чеки. Вже звідти фільтрати утилізовують, - пояснює далі Луцик.

Згідно проекту "Коректури складування твердих побутових відходів" на ділянках полігону почалось будівництво нових "колодязів" для фільтратів.

Автор: Дарка ДОРОШ, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі