друкувати


Москва зменшить обсяги газу для України

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-06-17 11:05:47
В Москві вчора пройшов перший раунд переговорів між НАК "Нафтогаз України" і "Газпромом" про зниження споживання природного газу. У "Газпромі" переконані, сплеску споживання газу наступного року не відбудеться, і не треба буде більше 33 млрд кубометрів імпортного газу.

Джерело в "Нафтогазі" пояснило, що перший заступник голови правління НАК "Нафтогаз України" Ігор Діденко повинен буде затвердити зниження споживання газу цього року до 33 млрд кубометрів, а також внести корективи до газової угоди і добитися можливості споживання аналогічного об'єму наступного року.

"Ми упевнені, що сплеску споживання газу наступного року не відбудеться, і нам не треба буде більше 33 млрд кубометрів імпортного газу. Відповідно, завдання максимум - внести до договору правку, в результаті якої об'єм споживання газу наступного року залишиться на рівні цього року, і буде застосовано 20-відсоткове скорочення", - сказав співбесідник.

Високопоставлене джерело в "Газпромі" повідомило, що компанія готова піти на 20-відсоткове скорочення споживання газу наступного року від рівня, "закладеного в контракті". Тобто Україна повинна купити не менше 41,6 млрд кубометрів. Бажання скоротити споживання на 20% за підсумками цього року в "Газпромі" назвали "дивним", пославшись на те, що монополію ніхто за півроку не повідомляв. Втім, зменшення споживання газу по факту вже відбулося. Так, за даними Мінпаливенерго, з початку року його імпорт склав всього 4,8 млрд кубометрів. А з початку червня, за словами заступника голови правління "Газпрому" Олександра Ананенкова, "Нафтогаз" скоротив імпорт в сім разів в порівнянні з травнем.

Нагадаємо, 16 червня заступник голови правління "Газпрому" Олександр Ананенков повідомив, що шестиразове скорочення постачань газу до України свідчить про те, що Україна припинила закачування газу до підземних сховищ газу.

Також він заявив, що споживання газу Україною в порівнянні з минулим роком скоротилося приблизно вдвічі.

Раніше про можливе припинення закачування Україною газу у підземні газосховища заявляв також глава правління "Газпрому" Олексій Міллер.

Як повідомлялося, 11 червня перший заступник голови правління "Нафтогазу" Ігор Діденко під час наради про фінансовий стан компанії під головуванням президента Віктора Ющенка, заявив, що "Нафтогаз" просить Кабінет міністрів надати державні гарантії для отримання кредитів на суму 15 млрд грн для закупівлі імпортного газу, який закачуватиметься до підземних сховищ газу, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі