друкувати


Швеція: 700 мільйонів євро на …українське сміття

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-06-16 04:34:46
Шведські компанії Ecoenergy і BiogasProm мають намір збудувати низку сміттєпереробних заводів в дев'яти містах України. В проект вони інвестують 700 мільйонів євро. В дев'яти містах України збудують заводи, які будуть переробляти сміття на біогаз.

Відповідний меморандум представники компаній вже підписали з українським урядом та мерами міст, в яких планується будівництво заводів. Серед них Луцьк, Миргород, Новоград-Волинський, Нова Каховка, Конотоп, Буча, Староконстантинів і Володимир-Волинській.

За задумом інвесторів, зі сміття вироблятиметься біогаз, який у свою чергу продаватиметься підприємствам теплокомуненерго.

Голова правління Ecoenergy Ларс Гулстранд заявив, що реалізація проектів почнеться вже восени. Вартість одного заводу, який перероблятиме 170-200 тисяч тонн сміття на рік, становитиме 60-70 мільйонів євро.

Рентабельність такого бізнесу залежатиме від того, за якими цінами ТКЕ купуватиме біогаз у заводів.

"Якщо ТКЕ купуватиме газ за цінами природного газу, який імпортується з Росії, то це буде рентабельний проект. Якщо ж уряд розраховує купувати біогаз дешевше, то про прибутковість такого виробництва говорити складно", - зазначив президент Енергетичної асоціації України Василь Котко.

Компанія BiogasProm вже будує в Донецьку завод з переробки сміття в теплову енергію. Проект був оцінений в 350 мільйонів євро. За задумом компанії, завод покриє 15% потреб міста в теплі , повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі