друкувати


Літо, дружба та гості з Ополє

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-06-16 03:37:16
На Прикарпатті завершується перебування польської делегації молоді з Ополє.

Закордонні гості прибули на Івано-Франківщину у рамках проекту обміну "Польща без упереджень". "Я є одним з авторів цієї новації, - розповідає керівник делегації Кшиштоф Павляк, колишній учитель музики, а тепер бізнесмен. - Уже впродовж трьох років ми збираємо обдарованих дітей з різних шкіл краю та веземо в Україну. Тут вони знайомляться зі своїми ровесниками, культурою сусідньої країни, відпочивають.

Цьогоріч на Прикарпаття прибули діти із сільської місцевості, які не завжди мають можливість відвідати інші країни. Вони старанні та винахідливі, добре вчаться, активні у громадській діяльності, знають історію та хочуть в майбутньому багато зробити для Польщі та України".

Отож такі обміни, стверджують поляки, для молодого покоління дуже важливі, оскільки ці діти нині учні, а завтра можуть стати депутатами Сейму чи Верховної Ради, європарламентарями, бізнесменами, культурними діячами. І їхня дружба з українськими ровесниками залишиться та стане фундаментом будови нового витка історії євроспільноти та українсько-польських взаємин.

"Допомагає у реалізації проекту маршалківський уряд Ополє, - продовжує вчитель історії Даріуш Вонсик. - Як би не було важко у час кризи, і ми, і наше керівництво не хочемо завершувати проект, бо добрі справи мають тривати роками. У нас є благодійна фундація, де збираються люди, що мають нормальні роботи та зарплати, а свій вільний час присвячують розвитку українсько-польської дружби. Окрім обміну молодіжними та дитячими делегаціями, фундація допомагає польським товариствам в Україні". Цього року волонтери збирали по фірмах гроші, аби привезти в Україну наших дітей та відповідно зустріти юнь з Прикарпаття у Польщі.

Для закордонних гостей, за словами заступника голови ОДА Василя Гладія, було проведено екскурсію Івано-Франківськом, діти побували в обласному академічному муздрамтеатрі імені Івана Франка, де переглянули виставу "Сватання на Гончарівці", відвідали рогатинські пам’ятки: церкву Святого Духа, храм Пресвятої Богородиці музей письменника Василя Угрина-Безгрішного та побачили пам’ятник Роксолані. Із Опілля. Згодом поляки побували у львівській Галереї мистецтв, музеї етнології та художнього промислу, Національному театрі опери та балету імені Соломії Крушельницької.

Цікавими для дітей стали відвідини Скиту Манявського, Коломиї, селища Гвіздець. Незабутнє враження справила зустріч зі студентським колективом Косівського інституту прикладного та декоративного мистецтва Львівської Національної академії мистецтв, відвідини Верховини, Криво рівні, Яремче, Ворохти та туристичного комплексу "Буковель". "Діти переповнені враженнями, - каже пан Вонсик, - тепер вони упродовж року розповідатимуть про Україну та охоче прийматимуть незабаром українських ровесників".

Автор: Галина ПЛУГАТОР, "Kurier Galicyjski" для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі