друкувати


Бюрократичні непорозуміння заважають Коломиї розвиватися

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-06-15 05:50:29
Епопею коломийського міського озера продовжено у ЗМІ, завдяки розісланому відкритому листові КРУ. Згідно нього повідомлялося, що 130 тис. грн владою міста використано по нецільовому призначенню. Дехто керуючись лише листом висував свої припущення щодо результатів перевірки. Коломия ВЕБ Портал з’ясовував подробиці інциденту в Мирослава Семчука, начальника ВУКМ.

Увагу коломийської громади прикуто до міської водойми, що знаходиться по вул. Чехова. Вже віддавно з перлини міста воно перетворилося на засмічене та замулене. І той стан речей вимагав рішучих дій від міської влади. Минулого року івано-франківською філією "НДІ проектреконструкція" було розроблено розгорнутий проект, де вказано всі види робіт, які слід провести з озером та прилеглою до нього територією. Міському бюджету розвитку розробка цього проекту коштувала 16 968 грн.

Минулого року з обласного фонду охорони навколишнього середовища виділили півмільйона гривень для очищення озера та для благоустрою території, що до нього прилягає. За словами Мирослава Семчука, коли кошти з’явилися, провели тендер, в якому перемогла коломийська фірма. Вже все було готове для початку очищення озера, але втрутилося стихійне лихо, ліквідація якого стала пріоритетною справою всіх фірм, які мали відповідне обладнання. Очищення озера тимчасово довелося відкласти, але надані кошти чекали свого застосування.

Начальник відділу управління комунальним майном, порадившись на засіданні з виконкомом, вирішив виконувати роботи, які були на той час доступні. Завітавши у відділ управління комунальним майном, працівники представили цілі папки з різною документацією, яка стосується озера. Там чітко пункт за пунктом розписано кожну виділену копійку. Всі роботи були описані в 14 пунктах, згідно яких було проведено реконструкцію 40 опор та заміни світильників, а також повністю було замінено кабель, який вже вірою і правдою прослужив більше 20 років. Ці роботи коштували 129,956 грн, які за думкою працівників КРУ використано поза призначенням.

Мирослав Семчук не збирається погоджуватися із висновками контрольно-ревізійного управління, оскільки діяв згідно вказівки обласного фонду охорони навколишнього середовища. Кошти надали як для очистки озера, так і для його благоустрою. Коли дозволили умови, провели і часткове очищення озера з боку вул. Моцарта за кошти, що залишалися. Зробили заїзди в озеро, де працювала спецтехніка. Було вивезено багато кубометрів намулу, який сягав від метра до 1,3 м. Решта озера чекає на подальше поступлення грошей з обласного фонду охорони навколишнього середовища. Невдовзі з коломийського міського бюджету розвитку виділять кошти для установки урн, прокладення доріжок, відновлення лавочок.

Проблема полягає в тому, що державні структурні ланки недостатньо між собою співпрацюють, через що виникають подібні казуси. Цей випадок іще раз нагадує, що існуюча система в країні далека від ідеалу. Всюди панує бюрократія – зневажливе ставлення до суті справи під виглядом або заради додержання формальності. Для бюрократії характерне перебільшення значення формальних процедур, скрупульозне виконання інструкцій, яке заважає діяти згідно наявних умов. Шкода, що через непорозуміння страждає громада міста та саме озеро.

Автор: Оксана РИЖУК, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі