друкувати


Нацбанк: Мільярд гривень на добудову житла

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-06-12 03:56:39
НБУ готовий виділити 1 млрд грн для початку реалізації програми з завершення будівництва житлових об'єктів зі ступенем готовності більше 70%, повідомили в Мінрегіонрозвитку з посиланням на заступника глави відомства Дмитра Ісаєнка.

"У Національного банку з'явилися монетарні можливості для виділення коштів в розмірі 1 млрд грн", - сказав він.

Заступник міністра також зазначив, що Нацбанк уже перерахував Ощадбанку 50 млн грн - ці гроші не є коштами від продажу облігацій Державної іпотечної установи.

Разом з тим, Ісаєнко не уточнив, чи буде перерахована Ощадбанку вся сума.

За даними заступника міністра, продаж облігацій ДІУ може відбутися наступного тижня, оскільки для цього необхідно отримати дозвіл від Кабміну.

Крім того, інші 950 млн грн для завершення будівництва житлових об'єктів НБУ виділить наступного тижня, зазначив заммінстра.

"Необхідно продати облігації ДІУ Ощадбанку й одержати рефінансування з Нацбанку. У середу буде на Кабмін винесено питання про дозвіл (продажу) облігацій ДІУ, і в наступну п'ятницю буде чергова спроба продажу цих облігацій, щоб НБУ міг дати цей мільярд (Ощадбанку на кредитування завершення будівництва житла), - сказав Ісаєнко.

Між тим, кажуть в Мінрегіонбуді, сьогодні, 12 червня, відомство планує затвердити заявки забудовників на участь у конкурсі з елементами аукціону з визначення об'єктів, на завершення будівництва яких буде надана державна допомога.

"З 450 об'єктів, за винятком Києва та Київської області, було відібрано 121, які будуть брати участь в конкурсі з елементами аукціону", - уточнив також Ісаєнко.

За його словами, членів комісії будуть цікавити, в першу чергу, позичальники, які здатні взяти кредит в Ощадбанку.

При цьому Мінрегіонбуд досяг певних домовленостей з Міністерством внутрішніх справ (МВС) в питанні кредитування завершення будівництва житла.

Там (в МВС) є близько 800 охочих (приватних осіб), які відразу готові взяти такі кредити", - уточнив заступник міністра.

Нагадаємо, Ощадбанк дав згоду викупити облігації Державної іпотечної установи (ДІУ) на 30 млн грн (загальна сума - 1 млрд грн) на початок програми по добудові житла з ступенем готовності понад 70%.

Як раніше повідомлялося, президент Віктор Ющенко заявив, що стурбований бездіяльністю Кабміну в питанні завершення будівництва об'єктів житлової нерухомості зі ступенем готовності понад 70%, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі