друкувати


Чехія: Українським заробітчанам не хочеться повертатися додому

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-06-12 10:54:09
З Чехії від лютого в рамках програми "Повернімо чужинців додому" виїхало понад півтори тисячі іноземних заробітчан, що отримали безкоштовного квитка і 500 євро на дорогу.

Утім, їхня загальна кількість не зменшилася. Лише за перший тиждень червня скористатися урядової програмою "Повернімо чужинців додому" зголосилося ще тридцять п’ять осіб. Як повідомила газета "Lidově noviny", міністерство внутрішніх справ Чехії загалом позитивно оцінює перебіг цієї програми, повідомляє UKRGAZETA.cz.

За офіційною статистикою, пропозиція виїхати додому, отримавши безкоштовного квитка і 500 євро на дорогу, найбільше зацікавила монголів (загалом виїхала тисяча монгольських заробітчан), а найменше – українців, яких прийшло по безоплатний квиток лише п’ятдесят осіб.

На сьогодні в Чехії мешкає 444 тисячі іноземців з країн, що не є членами ЄС. А станом на кінець 2008 року їх було 438 тисяч. Аналітики, які досліджують ринок праці, стверджують, що збільшення – попри успіхи кампанії з повернення іноземців додому – сталося насамперед за рахунок українців і в’єтнамців.

Що спонукає українців їхати за таких несприятливих умов до Чехії? "Lidově noviny" спитали в українця Василя, який працює помічником на будівництві, і той відповів, що хай які несприятливі чеські умови, а все одно він заробляє тут набагато більше, ніж в Україні.

Обговорити на форумі