друкувати


Приклад природоохорони - Косівщина

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-06-11 10:43:25
На Косівщині на базі Національного природного парку "Гуцульщина" відбувся Всеукраїнський семінар з питань ефективного функціонування об'єктів природоохоронного фонду України. Участь у ньому взяли керівники найбільших заповідників України.

Косівщину не випадково було обрано місцем проведення навчання, адже у районі третина територій належить до природно-заповідного фонду України, а понад 32 гектари Косівського району входять до Національного природного парку "Гуцульщина".

Робота семінару розпочалася з ознайомлення з об'єктами природно-заповідного фонду села Шешори. Учасники семінару оглянули новозбудовані рекреаційні об'єкти, що розташовані на території Шешорського природоохоронного науково-дослідного відділення, побачили створену працівниками парку колекцію вазонів та експозицію старовинних предметів культури та побуту гуцулів, повідомляє ОТБ "Галичина".

Згодом відбулася мультимедійна презентація наукової, рекреаційної та еколого-освітньої діяльності парку "Гуцульщина", а також обговорення доповідей, які виголосили директор парку Василь Пророчук, заступник з наукової роботи Юрій Стефурак та інші фахівці. Вів семінар начальник державної служби заповідної справи Міністерства охорони навколишнього природного середовища України Петро Гриник.

Учасники семінару оглянули представлені на презентації об'єкти, ознайомилися з діяльністю маєтку святого Миколая, що став відомим не тільки в Україні, а й за її межами. Присутні були вражені побаченим, їх зацікавила багатогранність проекту та перспективи його розвитку.

Керівники заповідників також побували на будівництві нового адміністративного приміщення парку на околиці Косова, відвідали лабораторії екологічного моніторингу, бібліотеку, науково-дослідні ділянки, де вирощуються лікарські та плодово-ягідні рослини, як-от чорниця висока, брусниця, журавлина та смородина.

Приємні враження учасники отримали також під час ознайомлення з роботою розсадника Старокутського природоохоронного науково-дослідного відділення та пасіки. Але, за словами пана Гриника, найбільше гостей вразив ентузіазм працівників, які самовіддано борються за розвиток парку. А директор Карпатського біосферного заповідника Федір Гамор переконаний, що їхню роботу сміливо можна презентувати на європейському рівні.

Побачене і почуте про роботу Національного природного парку "Гуцульщина" у складних умовах протидії з боку бізнесових кіл та окремих органів місцевого самоврядування стало добрим прикладом для учасників семінару у справі вирішення складних проблем установ природно-заповідного фонду.

Обговорити на форумі