друкувати


Оздоровча кампанія по калуськи

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-06-08 11:14:49
У всіх школах, гімназії та позашкільних закладах Калуша розпочали діяти двотижневі пришкільні літні оздоровчі табори. Кожна школа підготувала плани роботи табору з визначеними виховними заходами, екскурсіями. План різноманітних культурних заходів подало й управління культури: сюди входять концертні програми, екскурсії в місцеві музеї, виставкову залу, арт-галерею, бібліотеки. Також на стадіоні "Хімік" буде зорганізоване велике спортивно-мистецьке свято. Крім того, у кожному навчальному закладі діє загін праці та відпочинку, члени якого виконують різні трудові доручення.

Згідно з рішенням міськвиконкому, цьогоріч на оздоровлення дітей і молоді Калуша в місцевому бюджеті заплановано виділити 187 600 гривень. За ці кошти буде оздоровлено 1027 дітей. Загальна ж кількість дітей, яких планується оздоровити в 2009 році — 2 370 осіб. Щодо зменшення кількості школярів порівняно з минулим роком, то в. о. заступника міського голови з гуманітарних питань Галина Романко зауважила: влада вважає, що оздоровлення має бути якісним. Можна залучити до відпочинку в пришкільних таборах вдвічі більшу кількість дітей і харчувати їх, як в інших районах, на п’ять гривень, а не на 10, але це, каже вона, було б просто перебування в таборі, а не оздоровлення.

Як повідомила член координаційної ради з питань організації та проведення літнього відпочинку й оздоровлення дітей і молоді м. Калуша, спеціаліст управління освіти міської ради Любов Шпак, у 12 пришкільних таборах цього року оздоровлюються 670 учнів. Ще 90 школярів відпочиватимуть у трьох наметових таборах, які заплановані на липень-серпень. Для всієї цієї кампанії через управління освіти в міському бюджеті закладено 129 тисяч гривень.

Із запланованих 129 тисяч на харчування передбачено 119, 1200 гривень — на придбання медикаментів для пришкільних таборів, така ж сума — на медичні та миючі засоби для наметових таборів, чотири тисячі — для перевезення школярів під час екскурсій, які проводитимуться у пришкільних таборах та 3 600 грн. — на перевезення дітей у наметові табори. За словами Л. Шпак, на відміну від минулого року, коли харчування у пришкільних таборах для дітей пільгових категорій становило 10 гривень на день, а для всіх інших — шість, цьогоріч усі відпочиваючі тут харчуються на 10. Щоденне харчування школярів у наметових таборах обійдеться місцевому бюджету у 20 гривень.

Крім оздоровлення школярів по лінії управління освіти, планується їх відпочинок і за кошти, які асигнує міський бюджет управлінню у справах сім’ї, молоді, фізкультури і спорту. Для цього заплановано 44 330 гривень. Як повідомив спеціаліст управління Богдан Стасюк, традиційно проводитиметься міська й обласна патріотична програма "Чорний ліс-2009", до якої буде залучено понад 70 обдарованих учнів.

Оздоровчо-реабілітаційний табір "Надія" для 45 дітей і молоді з функціональними обмеженнями та волонтерів зорганізовує у Мислівці Долинського району Калуський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді (в міському бюджеті для цього заплановано 11 650 гривень). Служба у справах дітей протягом цих двох тижнів працює з 15 школярами в оздоровчо-виховному таборі "Екстрім" для бездоглядних дітей і дітей з девіантною поведінкою. Міський бюджет для діяльності "Екстріму" асигнував службі 2 620 гривень.

Будуть оздоровлені калуські діти (100 осіб) і за кошти обласного управління в справах сім’ї 20 із них (обдаровані, позбавлені батьківського піклування, з багатодітних та малозабезпечених сімей, діти-сироти, діти-інваліди) з 2 по 22 червня перебувають у "Перлині Прикарпаття", що в селі Михальче Городенківського району. Три десятки юних калушан із фізичними вадами відпочиватимуть за кошти обласного управління охорони здоров’я. Оздоровлення півсотні дітей, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС, оплатить держбюджет. За державні кошти та батьківські й спонсорські 20 юних калушан побувають в "Артеку".

Відпочиватимуть калуські школярі і в оздоровчо-виховних таборах громадських організацій "СУМ в Україні" та "Спілка католицької молоді". Також залучаються кошти підприємств і організацій. Протягом літа в оздоровчих таборах для дітей членів профспілкових організацій підприємств, установ та організацій міста планується оздоровити 1143 школярів. Поряд з коштами цих підприємств, установ та організацій тут будуть використані кошти Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності. Як повідомили в Фонді, для цього планується використати 159 344 гривні.

Автор: Дарія ОНИСЬКІВ, "Дзвони Підгір’я" для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі