друкувати


Липа на Трійцю — за рік сопілка

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-06-06 01:08:53
Завтра увесь християнський світ розпочинає приготування до свята Зіслання Святого Духа, яке у нас в народі називають Трійцею.

Священики кажуть, що своїм корінням Трійця сягає у біблійні часи, коли на Христових учнів зійшов Святий Дух, і вони почали говорити різними мовами, яких до того часу навіть не чули. Таким чином Бог дав їм можливість проповідувати Спасіння та Євангеліє.

Саме торжество відбувається у неділю та понеділок, але приготування розпочинають у суботу. У цей день ламають зелень для прикрашання будинків. Така традиція є язичницьким нашаруванням, яке нікуди не зникало з прадавніх часів. Зелень прибивають на воротах, біля будинків, навіть настеляють травою підлогу.

На Гуцульщині та Буковині склалася традиція прикрашати хати липою. В народі вважають, що це боже дерево, його цвіт людей від хвороб лікує і може й будинки захистити від злого. Тому перед Трійцею липу рубали аби згодом, висушивши, зробити з неї ложки або сопілки. Окрім цього на Трійцю відвідують кладовища, замовляють заупокійні Служби Божі і також прикрашають могили зеленню.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі