друкувати


На Коломийщині уже втопилися двоє

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-06-05 04:54:01
З настанням літа починається сезон загальної радості, зумовлений канікулами, відпустками, безтурботним відпочинком. Ця безтурботність комусь залишає незабутні враження на цілий рік, а комусь – додає клопотів. Бо навіть дорослі під час відпочинку часто втрачають здоровий глузд, починають дозволяти собі абсолютно неадекватні речі. А що вже говорити про дітей, які ще не вміють або не навчені дбати про свою безпеку. Отож і обертаються трагедіями на перший погляд зовсім не складні ситуації – через елементарне невміння людей поводитися.

Більше про це знає заступник начальника Коломийського РУ ГУ МНС, начальник відділу цивільного захисту Микола Дутчак:

- Літо кличе усіх до води – до приємної прохолоди ставків, озер, річок, морів. Адже це чудодійний засіб оздоровлення організму. Але прикро, що деколи відпочинок біля води завершується трагедією – через легковажність. У житті діє сувора закономірність: найчастіше потерпають у ньому невмійки і незнайки. Бо не лише задоволення приносить вода , особливо тим, хто не вміє плавати. Іноді страждають і добрі плавці, якщо нехтують правилами безпеки на воді, тим більше – у незнайомій водоймі. Не може залишати байдужим така тривожна статистика: у нашій області минулого року з різних причин втратили життя на воді 77 осіб, з них 12 – дітей. На Коломийщині торік втопились дев’ятеро. Цього року вже стали жертвами води двоє осіб.

- Що порадите, як фахівець, усім, хто збирається відпочивати біля води?

- Усі ці перестороги відомі, нічого нового для власної безпеки не вигадано. Якщо людина розважлива, вона ніколи не увійде у воду в незнайомому місці, буде уникати водойм зі стрімкою течією. Кожному відомо й те, що у воді поведінка дітей може бути непередбачуваною, тож за ними треба стежити особливо пильно. Дуже важливо не переоцінювати своїх сил, не нехтувати засобами перестороги, не запливати за попереджувальні знаки – буйки, сітки, перегородки. Хоч як би ви добре плавали, далеко від берега людина стомлюється, її охоплює паніка, можлива навіть втрата свідомості від переляку.

- Особисто у мене завжди викликає страх чиєсь безстрашне пірнання у воду прямо з берега, з розгону…

- От-от, цього робити якраз не варто, особливо, коли ви заздалегідь не пересвідчились, що вода у цьому місці достатньо глибока і в ній нема твердих сторонніх предметів. Дітям, як і дорослим, купатись можна лиш у спеціально відведених місцях, де нема ям і водоворотів.

- А що порадите тим, хто на пляжі відзначає якесь торжество зі спиртним?

- Це найгірший варіант, бо людина "під мухою" часто просто втрачає самоконтроль. Категорично забороняється входити у воду як дорослим, так і підліткам після вживання алкогольних напоїв.

- Часто доводиться бачити, як молодь розігрує товаришів, що нібито тоне…

- Це теж один із варіантів відпочинкової легковажності. Перебуваючи біля води компанією, треба пильнувати за своїми друзями, у разі необхідності надавати їм посильну допомогу. Розігрувати когось можна лиш тоді, коли ви упевнені, що кожен ваш жарт сприйматиметься саме так і не зашкодить вам тоді, коли справді потребуватимете допомоги. Узагалі, треба просто пам’ятати, що відпочинок біля води залишить вам приємні спогади тоді, коли ви самі про це подбаєте. Звісно, забажавши покататись на дірявому човні чи засмагаючи до кольору смаженої курки важко сподіватись на добрі враження від літнього відпочинку. Не хочеться повторювати прописні істини, але, як це не банально, усе зводиться до одного: хочеш бути задоволеним – будь ним. А це означає, що ніяку легковажність ви собі не дозволите… Наостанок хочу побажати всім читачам Коломия ВЕБ Порталу гарного, радісного літа, яке залишить про себе тільки добрі спомини.

Автор: Софія ОНИКІВСЬКА, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі