друкувати


Грошей надрукували, за газ заплатили…

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-06-05 03:26:35
За отриманий у травні газ Україна перерахує "Газпрому" майже 4 мільярди гривень. Для того, щоб отримати ці гроші, Україні довелося провести емісію. Україна направляє російському "Газпрому" 3,8 мільярда гривень (475 мільйонів доларів) платежу за спожитий у травні газ.

Про це повідомив президент Віктор Ющенко.

"У мене не було іншого вибору, як затвердити в п'ятницю рішення про емісію ресурсів, і за годину платіж у бік "Газпрому" Росії в сумі 3,8 мільярда гривень буде зроблений", - сказав глава держави на засіданні Ради національної безпеки та оборони.

Ющенко також відзначив, що борг НАК "Нафтогаз України" за спожите у травні блакитне паливо становить 158 мільйонів доларів і майже 0,5 мільярда доларів за газ, закачаний у сховища.

Крім того, президент зазначив, що внутрішні неплатежі "Нафтогазу" становлять 7 мільярдів гривень. Він підкреслив, що з початку поточного року "Нафтогаз" сплатив до бюджету 17 мільярдів гривень податків.

"Я не відчуваю з боку уряду будь-якого бажання реформувати цей ринок", - додав Ющенко.

Нагадаємо, у четвер, 4 червня, уповноважений президента з питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський заявив, що "Нафтогаз" має тільки 20% грошей, необхідних для сплати за російське блакитне паливо.

Він також непрямо підтвердив, що "Нафтогаз" може отримати кредит від російських банків на імпортне блакитне паливо.

У той же час, представники російської сторони неодноразово висловлювали побоювання стосовно того, що Україна може не розплатитися з "Газпромом" за спожите паливо.

Зокрема, у середу, 3 червня прем'єр-міністр РФ Володимир Путін попередив, що в разі, якщо Україна не заплатить за газ, Росія знову, як взимку цього року, припинить поставки блакитного палива до Європи. Путін також нагадав, що РФ неодноразово зверталася до європейських країн із проханням надати Україні кредити, втім сама вирішувати матеріальні проблеми сусіда не збирається.

В той же час, українська сторона інформацію про свою неплатоспроможність спростовувала. Зокрема, міністр палива та енергетики Юрій Продан заявив, що у встановлені терміни, до 7 червня Україна заплатить за газ.

А посол України при Євросоюзі Андрій Веселовський звинуватив Росію в тому, що своїми газовими заявами вона просто хоче посіяти паніку, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі