друкувати


Селу, де бували Стефаник, Українка, Параджанов – повернули історичну назву

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-06-05 01:38:40
Учора депутати Верховної ради 303 голосами прийняли постанову про повернення селу Берестечко Верховинського району Івано-Франківської області його історичної назви - Дземброня. Як розповів начальник відділу з охорони культурної спадщини Івано-Франківського міськвиконкому Ігор Панчишин, у 1946 році Верховна рада України перейменувала ряд населених пунктів у Прикарпатті.

"Для подолання старої культурної традиції, яка асоціювалася з періодом панської Польщі, Станіслав був перейменований в Івано-Франківськ, Маріянпіль - в Марінополь, Езупіль - у Жовтень, Жаб'є - у Верховину, а Берестецька Дземброня - у Берестечко", - пояснив пан Панчишин.

Повернення старої назви пояснюється тим, що до нього більше звикли місцеві жителі і численні туристи, які прямують через Дземброню за основними маршрутами сходження на головний хребет українських Карпат - Чорногору.

Як повідомила керівник прес-служби Івано-Франківської обласної ради Тамара Лейбюк, питання про перейменування Берестечка було підтримано жителями села на місцевому референдумі 18 лютого 2007 року, а потім схвалений спочатку районним, потім - у березні цього року - обласними радами. "На Івано-Франківщині продовжується тенденція повернення населеним пунктам їх історичних назв, - наголосила пані Лейбюк .

- Нова назву "Берестечко" більш ніж за 60 років свого існування так і не прижилось ні серед місцевих жителів, ні серед туристів ".

У пояснювальній записці до постанови Верховної Ради зазначається, що "в селі Дземброня бували Леся Українка, Василь Стефаник, збережені в цьому селі народні традиції надихнули режисера Сергія Параджанова на зйомки фільму "Тіні забутих предків", повідомляє Комерсант.

Обговорити на форумі