друкувати


Українська економіка обвалилася на 21%

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-06-04 04:21:23
Минулорічні негативні економічні тенденції посилилися й переросли в істотний спад. Рахункова палата, за власними експертними розрахунками, заявляє про зниження ВВП країни на 21,1%.

Про це йде мова у висновку щодо виконання Держбюджету за перший квартал 2009 року, який затвердила колегія рахункової палати.

"Минулорічні негативні економічні тенденції у січні-березні поточного року значно посилилися й переросли в істотний спад", - , повідомляє прес-служба відомства.

"За відсутності офіційних статистичних даних щодо валового внутрішнього продукту рахункова палата здійснила власні експертні розрахунки, які засвідчили зниження реального ВВП на 21,1 відсотка, що унеможливлює досягнення економічного зростання, врахованого при затвердженні державного бюджету", - наголошується у повідомленні.

"Падіння економічної активності в умовах інфляційних процесів (5,9%) призвели до погіршення якості життя населення. Кількість зареєстрованих безробітних на 1 квітня поточного року склала 879 тисяч громадян і збільшилася, порівняно з відповідною датою минулого року, в 1,4 рази", - повідомляє рахункова палата.

"Заборгованість з виплати заробітної плати працівникам з початку року зросла в півтора рази і становила 1,7 мільярда гривень", - йдеться у повідомленні.

За даними відомства, "доходи державного бюджету, в цілому, за І квартал становили 51,3 млрд грн або 20,9% планового річного обсягу".

"Навіть за умов зростання переплат податків і зборів в 1,6 рази, до 13,8 млрд грн, та невідшкодування платникам майже 15 млрд грн податку на додану вартість, заплановані на січень-березень доходи загального фонду не виконані на 0,9 млрд грн або 2,6%", - йдеться у висновку.

Рахункова палата підкреслює, що "майже весь обсяг (99,9%) видаткової частини загального фонду спрямовано на поточні видатки".

"Не забезпечено наповнення Стабілізаційного фонду, із запланованих 3,2 мільярда гривень надійшло лише 0,1 мільярда гривень або 3,7%", - сказано в повідомленні.

"Кошти фонду використовувалися урядом, здебільшого, як додатковий бюджетний ресурс для проведення загальних видатків", - заявили у відомстві, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі