друкувати


Юні тенісисти зі всієї України зібралися в Коломиї

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-06-03 07:05:25
Цими днями в Коломиї на тенісних кортах ДЮСШ СТ "Україна" проходить традиційний Всеукраїнський турнір з тенісу серед юнаків і дівчат віком 10-14 років. Журналісти Коломия ВЕБ Порталу активно вболівають за юних спортсменів та, скориставшись нагодою, поспілкувалися з тренером і організатором турніру Романом Савуляком.

Це вже четвертий турнір, який раніше називався "Літні канікули", а зараз перейменований на "Меблі Тиса", бо з’явився меценат, підприємець Тарас Будеркевич. Він здійснює суттєву допомогу, оскільки сам на аматорському рівні займається тенісом та любить цю гру, а його донька досить серйозно тренується.

В середньому на турнір приїжджає від 60 до 100 учасників, але цього року трішки менше, тому що навчальний рік закінчився 29 травня і не всі змогли прибути вчасно. Контингент, який присутній на змаганнях, є достойний – учасники турніру входять в 10 та 20 України в різних вікових категоріях. Змагання об’єднали спортсменів з усіх куточків України: від Харкова до Ужгорода, від Кишинева на півдні і до Львова на півночі.

Роман Савуляк також розповів більш детальніше про категорії турнірів, які проводяться на Україні. Весь календар змагань ділиться на турніри категорії А (державні змагання), першої категорії (традиційні турніри) та другої категорії (нові змагання). Турнір в Коломиї належить до першої категорії і вже має певне визнання в тенісному світі. Діти, які бажають взяти участь у турнірі, надсилають заявки у Федерацію тенісу України. Таким чином сьогодні коломийські корти зібрали більше 60 учасників.

Має коломийська школа тенісу проблеми. Все, як завжди, впирається в кошти. Ремонти кортів проводилися ще за радянської влади, а без меценатської допомоги не було б змоги проводити змагання через відсутність верхнього тенісит покриття. Крім того, гра на ґрунтовому покритті суттєво відрізняється від гри на харді та на траві. Коломия не має критих кортів з хардовим покриттям і взимку діти не мають змоги тренуватися в місті.

Але, не зважаючи на все, Коломия має імена, які прославляють її далеко за межами регіону і навіть країни. Христина Антонійчук, вихованка коломийської школи тенісу, зараз посідає 170 місце в Всесвітній жіночій тенісній асоціації. Роман Савуляк є її тренером та консультує по телефону, оскільки зараз тенісистка вчиться в університеті в Дніпропетровську. Вона є фіналісткою юнацького Вімблдону у парному розряді. Два тижні тому вона виграла турнір в Харкові в одиночному та парному розрядах. Минулого місяця Христина виграла турнір ВТА в Узбекистані в Ташкенті. На даному етапі метою дівчини є участь у US Open.

Бажанням тренера є те, щоб молодше покоління рівнялося на успіхи старших. А перспективи тенісні великі! Пан Роман з гордістю назвав імена, які згодом ще про себе гучно заявлять. Валерія Жупанська виграла все кілька всеукраїнських турнірів, їй 9 років, а вона виступає в нас в турнірі до 12 років. В майбутньому також можуть показати гарні результати Артем Довган, Микола Васкул, Владислав Яковлєв. – Є побажання, щоб вони, не зважаючи на матеріальні негаразди, були на висоті, - додав Роман Савуляк. Він тренує дітей на коломийських кортах з 1978 року.

Користуючись нагодою, не могла не поцікавитися професійною думкою щодо відкритого чемпіонату Франції, або інакше Роланд Гаррос. Пан Савуляк сказав, що найбільші шанси виграти турнір має Робін Содерлінг та Роджер Федерер. А в жіночій сітці важко передбачити переможницю, оскільки жіночий теніс – це великою мірою лотерея. Жіночий теніс живе за іншими законами, які, в першу чергу, підпорядковані емоційному стану тенісистки. Маю надію, що в недалекому майбутньому вихованки з Коломиї будуть прославляти Україну на найпрестижніших змаганнях світу.

Автор: Оксана РИЖУК, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі