друкувати


Чехія: Видача довготермінових віз тимчасово призупиниться

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-06-03 11:09:51
З 1-го червня цього року чеські посольства і консульства в Молдові, Монголії, Таїланді, Україні і В'єтнамі тимчасово перестали видавати робочі і підприємницькі візи. Така ситуація продовжиться мінімум декілька тижнів, мовиться в офіційному повідомленні МЗС Чехії. Обмеження у видачі віз не стосуються туристів. Причиною ухваленого рішення влади Чехії називають економічну кризу.

"На практиці це означає, що на декілька тижнів у вищезазначених країнах припиняється запис на подачу документів і власне прийом заяв на довгострокові візи", - пояснила в одному з інтерв'ю офіційний представник Міністерства закордонних справ Республіки Чехії Зузана Оплеталова. За її словами, обмеження на видачу віз було введене на прохання міністерства внутрішніх справ країни, оскільки останнім часом почастішали випадки, коли люди приїжджали до Чехії не маючи роботи або втрачали її тут через кризу, повідомляє UKRGAZETA.cz.

Економічна палата Чеської республіки (неурядова установа, що представляє інтереси підприємців), проте, не вважає цей крок правильним. "Зараз коли ситуація на деяких підприємствах швидко змінюється, вводити подібні обмеження на ринку праці ми не вважаємо кращим варіантом", прокоментував президент палати Петро Кужел. За його словами, в галузях, що найбільше постраждали від кризи, громадян згаданих країн, працює мінімальна кількість. У інших же галузях на цих працівників є попит, оскільки це відносно дешева і кваліфікована робоча сила. "Коли підприємства почнуть отримувати нові замовлення і буде потрібно збільшити виробництво, може вийти так, що виникне кадровий дефіцит", - попереджає Кужел.

В кінці січня цього року в Республіці Чехія було зареєстровано 275 355 легально працюючих іноземців. В порівнянні з кінцем минулого року їх кількість скоротилася на 12200 чоловік. Причому, до цього моменту кількість іноземців, що знаходяться з робочими візами в країні впродовж багатьох років кожного місяця тільки зростала. Зараз же чеська влада робить зусилля для скорочення кількості іноземців, що знаходяться в країні. Так, з середини лютого в країні проходить спеціальна акція — іноземному працівнику, що втратив роботу і що вирішив повернутися додому, держава пропонує квиток на літак до своєї країни і премію у розмірі 500 євро. Крім того, до моменту відльоту здійснюється забезпечення тих, хто має потребу в житлі і харчуванні.

Обговорити на форумі