друкувати


Польські інвестиції в українську економіку: кризовий варіант

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-06-01 01:36:22
Розмови про те, що в часи кризи в Україну зменшується потік іноземних інвестицій, зокрема й польських часто бувають не зовсім правдивими. Про це, відповідаючи на запитання журналістів польськомовної преси нашої держави, сказав під час зустрічі в місті Обухові Київської області посол Республіки Польща в Україні Яцек Ключковський.

Звісно, що загальна світова фінансова ситуація не сприяє інвестиційному клімату. Проте, за статистичними даними за перший квартал цього року, в Україні збільшилися фінансові вливання. Зокрема великі кошти надходять з Росії, Кіпру, США. Зрештою це ті самі українські капітали, що перебували закордоном. Тепер у нелегкі часи ділові люди повертають гроші, аби оздоровити свою ж економіку.

Щодо польських інвесторів та спільних фірм, то, за словами посла, зараз в Україні існують три типи спільної економічної діяльності та три сценарії їхнього розвитку чи спаду. Одні працюючи тут, відправляли продукцію на Європу. Зараз вони переживають не найкращі часи, бо країни ЄС відмовляються від експорту на користь вітчизняних товарів. Ті, що спрямували продукцію на Росію та країни СНД, виграли, бо їхня продукція все ще має ринки збуту. Зокрема це фірми що виробляють косметичні та гігієнічні засоби. Частково до цієї другої категорії належать й спільні будівельні фірми. Третій вид - банкрути. Це філії фірм, які збанкрутіли в Польщі, і, відповідно, не мають можливості продовжувати роботу в інших країнах.

"Також відрадно, що польські банки та страхові компанії у часи кризи зберегли добру репутацію й становище, що дозволить їм довго ще залишатися на ринку та допомагати сусідам", - сказав пан Ключковський.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Обухів для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі