друкувати


Загадка свинячого грипу розгадана

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-05-30 10:53:26
Вірус грипу A/H1N1 виник у результаті схрещування двох типів вірусу грипу свиней - європейського та азійського, які у свою чергу, містили генетичні елементи, висхідні до вірусів пташиного грипу і грипу людини. Про це сказав завідувач лабораторією НДІ вірусології імені Іванівського, академік РАМН Микола Каверин.

"Цей вірус вийшов у результаті схрещування двох вірусів, американського грипу свиней та європейського вірусу грипу свиней. Від одного він отримав шість генів, від одного два. Але самі ці віруси раніше отримали частину генів від вірусів грипу птахів і людини", - сказав Каверин. За його словами, європейський вірус отримав гени від вірусу пташиного грипу в 1979 році, а американський у 1995 році отримав генетичні елементи і людського, і пташиного грипу.

"Але один вірус 30 років, а інший 14 років з тих пір циркулюють у свинях. Вони за цей час сильно змінилися. Це нинішнє схрещування - схрещування між двома свинячими вірусами", - цитують вченого Вісті. Він додав, що свині дуже легко "ловлять" віруси грипу птахів і людини. Однак поріг все-таки існує: "Далеко не всі віруси грипу людини легко заражають свиней, а навпаки взагалі буває рідко. Зараз так сталося, що він виявився здатен робити це", повідомляє Український Бізнес Ресурс.

Обговорити на форумі