друкувати


"Вознісся Ти у славі, Христе Боже"

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-05-28 10:08:04
Сьогодні на сороковий день після Великодня православні та католики східного обряду відзначають свято Вознесіння Господа Ісуса Христа.

Урочистості завжди припадають на четвер. За церковними переданнями, Ісус ще сорок днів після мученицької смерті й Воскресіння ходив по землі, а на сороковий день Бог Отець з Єлеонської гори, де Його Син часто проводив ночі в молитві, забрав Його на небо. Біля цієї гори Христа також зрадив Юда і звідси починалася Його дорога на Голгофу. А тепер Він тріумфує та возноситься до Отця.

Бачили усе це Його учні, яким Він сказав, аби не сумували, бо скоро пришле до них Духа Святого, і зрештою, як сказано в Євангелії "Буде з нами у всі дні до кінця віку". Отож Христос залишився у світі: у Євхаристії, в церкві, у житті, в душі.

Нині останній раз в році можна вітатися словами "Христос воскрес!". У народі свято пов’язується із визволенням грішних душ із пекла, адже своїми діями Христос переміг смерть і визволив душі що під час життя догодили Богу із вічного вогню. Бо до Воскресіння Христа вони усі перебували у пеклі. Отож у багатьох регіонах України на честь свята пекли печиво у формі драбини, по якій начебто душі до раю сходили.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі