друкувати


В Чехії за наукові досягнення нагороджено двох українок

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-05-28 10:07:24
Чеська наука дедалі більше приваблює таланти з України. Нещодавно дві молоді українки отримали престижну нагороду Отто Віхерле у галузі фізичної хімії.

Серед молодих вчених Чеської академії наук, нагороджених престижною премією імені Отто Віхтерле - винахідника контактних лінз - знаходимо два українські прізвища. Це - Вікторія Потерія з Інституту фізичної хімії та Тетяна Остапчук з Фізичного інституту. "Німецька хвиля" з'ясувала, що штатні списки обох інститутів рясніють українськими прізвищами. Обидві лауреатки працюють в Чеській академії наук понад десять років. Вікторія Потерія після Сумського університету, а Тетяна Остапчук - після Київського. Стажувалися в Німеччині і в Сполучених Штатах. Обидві закохані в Прагу і, певна річ, у свою професію, повідомляє UKRGAZETA.cz.

Вікторія Потерія, як стала в Чехії доктором наук, працює в галузі фотохімії та спектроскопії. Інститут фізичної хімії приваблює її як людьми, так і чудовим обладнанням лабораторій. "Аж ніяк не гірше, ніж в Америці, - каже вона, - і не до порівняння з Україною". На перспективи молодої науки в Україні Вікторія дивиться скептично. Чеські журналісти, які брали в українок інтерв'ю, зауважують, що вони вільно говорять по-чеськи. Для науковців з чужини - це в Чехії великий виняток.

Обговорити на форумі