друкувати


Презентація книжки М.Зеленчука "В’язень на букву "ЗЕТ"

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-05-28 09:47:55
27 травня в обласній універсальній бібліотеці імені І.Франка відбулася презентація книги "В’язень на букву "ЗЕТ".

Дане видання є спогадами повстанця, учасника бойового підпілля ОУН, політв’язня Михайла Зеленчука, який пережив смертний присуд, пройшов камеру смертників і майже 17 років провів у комуністичних таборах. У неволі колишній хорунжий УПА зібрав цікаві етнографічні записи про звичаї і побут горян, якими і ділиться з читачами.

Літературне опрацювання спогадів здійснила Світлана Дякун. Книга побачила світ накладом одна тисяча примірників у ВАТ "Коломийська друкарня ім. Шухевича".

Книга (223 сторінки) поміщує різноманітні цікаві записи – гуцульські назви місяців; побутові звичаї окремих населених пунктів; жіночі повір’я; гадання за різними ознаками; перекази про Олексу Довбуша; прислів’я та приказки; спогади автора з перебування у Станиславівській в’язниці, Мордовію. Видання ілюстроване світлинами з життя автора.

Вів презентацію книги Заслужений працівник культури України, голова Івано-Франківської ОО ВУТ "Просвіта" Петро Арсенич. Чудовими піснями присутніх потішив Народний артист України, професор Михайло Кривень.

Для довідки. Михайло Зеленчук народився 27 вересня 1924 року в с. Зелена на Надвірнянщині. З 1944 р. приймав участь у визвольній боротьбі ОУН – УПА. Вояк куреня "Бескид" (ройовий, чотовий, бунчужний). 8 травня 1955 р. схоплений НКВС. Засуджений до розстрілу, який був замінений на 25 – річне тюремне ув’язнення. Відбув у Мордовії 16 років і 7 місяців. Організатор створення Всеукраїнського Братства ОУН – УПА Карпатського краю (1990). Член УГС, НРУ, "Меморіалу". Є автором ряду спогадів з часів визвольної боротьби.

Автор: Андрій ЧЕМЕРИНСЬКИЙ, головний спеціаліст із взаємодії з ЗМІ Управління культури Івано-Франківської ОДА
Обговорити на форумі