друкувати


Розпочався фестиваль "Коломийська кухня": Чим дивують кулінари

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-05-23 01:50:08
Коломия невтомно шукає шляхів для самовираження та вдосконалення. Українці за своєю натурою обожнюють святкувати та смакувати національні страви і напої. Ці дві тези об’єдналися і вилилися у задум створити новий фестиваль – "Коломийська кухня". Організатором міського фестивалю є відділ культури і туризму Коломийської міської ради.

Свято шлунку стартувало під час обласного фестивалю "Писанка 2009" та буде тривати до урочистостей з нагоди Дня міста 19 серпня, що засвідчило про стійке бажання коломиян продовжувати дійство. Мимоволі виникли паралелі з безсмертною книгою Ернеста Хемінгуея "Свято, яке завжди з тобою". Коломия – це свято, яке з нами щодня.

Метою фестивалю є підвищення професійної майстерності, відродження давніх традицій української (прикарпатської) кухні, розвитку кулінарного мистецтва та підвищення культури обслуговування регіону; вдосконалення школи традиційного народного куховарства, ознайомлення широкої громадськості з унікальними соціокультурними явищами та виявлення нових талантів. Оргкомітет ставить за мету провести його в рамках ряду благодійних акцій, направлених на підтримку кулінарних здібностей коломиян, створення довідника "Коломийські рецепти", один примірник якого буде зберігатися у музеї історії міста Коломиї.

Обмін досвідом, формування культури спілкування методами створення специфічних рецептів приготування їжі, ознайомлення з досягненнями професійних фахівців у галузі ресторанного господарства – такі завдання перед собою поставив відділ культури і туризму Коломийської міської ради.

Організатори перед початком активних дій зібрали багатьох власників "харчового" бізнесу та в діалозі визначили як краще провести конкурс. Також визначили критерії оцінювання, які виявились досить вимогливими. Звертається увага на інтер’єр приміщення, обслуговування, сервіровку столу, оскільки кожен відвідувач бажає морально відпочити та розслабитися; стравам, звісно, надається найбільша увага.

У фестивалі забажали прийняти участь орієнтовно 60 закладів ресторанного господарства. А це означає, що організатори та шановні члени журі протягом найближчих трьох місяців точно не ризикують схуднути. Про це також свідчить щедрість дарів української землі та вмілі руки коломийських кухарів. Оскільки вони ще не раз будуть мати можливість здивувати та порадувати, як журі, так і звичайних відвідувачів. Варто згадати склад журі поіменно, оскільки саме ці люди, не шкодуючи своїх шлунків, будуть об’єктивно оцінювати колективи багатьох ресторанів, кафе та барів Коломиї. Головою журі є Уляна Мандрусяк, начальник відділу культури і туризму; заступником голови журі є Володимир Лобурак, спеціаліст відділу культури і туризму; секретарем зголосився бути Михайло Дехтяр, провідний спеціаліст відділу культури і туризму; члени журі – Юрій Сабадош – заступник начальника управління економіки, Ганна П’ятничанська – керівник групи постачання управління освіти, Людмила Бульба – кухар кав’ярні "Коломиянка" та Лілія Галамейко – начальник ЦСССДМ.

Конкурс розпочався з відвідання перших чотирьох закладів харчування. Піонерами не побоялися бути кафе "Дует", "Звенислава" та ресторан "ГалПрут". Кафе "Казка" ж відмовилося брати участь в останню мить і проігнорувало прихід журі на зазначену годину.

В ході дегустації страв в журі виникали нові ідеї щодо оцінювання конкурсантів, вигадували нові критерії для більш об’єктивної оцінки того чи інакшого закладу. Також вирішили створити анкету та запитати у мешканців міста, де їм смакує найкраще.

Кафе "Дует" приємно вразив своєю простотою. Марія Глиняйлюк, власник закладу, зазначила, що не боїться бути першою, оскільки має за довгі роки роботи свої напрацювання та має свої секретні рецепти. На питання звідки кухарі черпають секрети в приготуванні страв та де вишукують новинки кулінарії пані Марія відповіла, що купують спеціалізовані журнали. Журі почастували фірмовою стравою, яка називається "Котлети "Дует". З власного досвіду запевняю, що все було надзвичайно смачно!

Далі дорога дегустаторів пролягла до чудового закладу "Звенислава", власником якого є Геннадій Романюк. Він розповів про цікаву історію походження назви кафе. Як виявляється в часи язичництва богиня Звенислава була покровителька міста Коломия, яке в ту епоху вже без сумніву існувало та процвітало. Інтер’єр закладу виконаний в автентичному українському стилі, грає жива музика, яка має свої традиції. Кафе функціонує віднедавна, але вже тепер суддівство було вражене.

Звичайно ж окремо необхідно відзначити кухню закладу. Чаклує на кухні жіночка, яка раніше готувала по весіллях і добре знає смаки людей. Вчилася готувати сама, дотримується традицій в приготуванні страв, але в запропоновані страви внесла свіжість та втілила нові ідеї. Дуже сподобалася закуска із шматочка шинки, в якому загорнутий огірочок, все це скріплено звичайнісінькою дерев’яною прищепкою. Ну а фарширована щука просто не могла не звернути на себе уваги! Вінцем всього запропонованого для дегустації був торт, який називався "Завітайте до нас в Коломию". Він був виконаний у формі території України, надписані всі найбільші міста, а замість надпису "Коломия" величалася зменшена копія нашого музею писанки.

Тільки уявіть собі скільки ще кулінарних витворів мистецтва доведеться побачити та посмакувати нашому шановному суддівському складу! Але і кожен може влаштувати сам собі свято душі і тіла, відвідавши будь-який заклад нашої смачної Коломиї.



Автор: Оксана РИЖУК, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі