друкувати


Від Миколи до Миколи, хай коні не хворіють ніколи

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-05-22 04:54:04
Сьогодні християнський світ відзначає перенесення мощей чудотворця Миколая з Мір Лікійських у Бар.

У народі це свято називають ще Теплого Миколи. Церковники розповідають, що свято має цілком історичне підґрунтя: на початку XI століття, коли на Мирри, де був похований святий Миколай, напали вороги, у сні одному з священику з італійського міста Бар явився сам Ісус Христос і наказав перенести мощі з розграбованого і сплюндрованого міста до південної країни.

По останки вже знаного своїми чудами єпископа відправилися декілька святих отців. Труну з мощами доправили кораблем до церкви Іоанна Предтечі. Згодом жителі міста Бар збудували великий кам’яний храм на честь Святого Миколая. Саме туди вони й перенесли в черговий раз мощі єпископа. Святкування дня перенесення мощей уперше почали у XI столітті.

Узимку 19 грудня, коли вшановують пам'ять святого Миколая, приповідають: "Від Миколи до Миколи, хай коні не хворіють ніколи". Етнографи кажуть, що ця приповідка має своє так би мовити магічне значення, оскільки Миколая Чудотворця вважають покровителем коней, конюхів, хліборобів і землеробства, накладаючи таким чином язичницьке нашарування на святого. Адже такі функції охоронця тварин мав колись древній Бог Велес.

У цей день вперше виганяють коней на нічні випаси. Вважається, що коли в ніч перед святом коні викачаються у росі, то будуть сильними. У давнину на Теплого Миколи посеред села освячували коней та їхніх пастухів.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі