друкувати


Православні відзначають свято Миколи Чудотворця

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-05-22 10:09:55
День перенесення мощів Миколи Чудотворця з міста Лікія до міста Бар (Італія) відзначають в п'ятницю християни східного обряду у всьому світі.

Спочатку святий Микола був похоронений в церкві в місті Демре (на території сучасної Туреччини). У травні 1087 року італійськими купцями мощі святителя були перевезені до Італії і в даний час зберігаються в крипті католицької базиліки Миколи Чудотворця в місті Бар (Італія).

Микола Угодник займає перше місце серед святих (після Богоматері) за кількістю присвячених храмів і написаних ікон. Його ім'я аж до початку XX століття було одним з найпопулярніших при нареченні немовлят.

Згідно з житієм, святитель Микола, один з найбільших і улюблених на християнському світі святих, жив в IV сторіччі і був архієпископом в Малій Азії, в лікійському місті Міри. Микола був дуже релігійним з раннього дитинства і повністю присвятив своє життя християнству.

Будучи покровителем моряків, святитель Микола, як вважають, сам був

моряком або рибаком. Коли його батьки померли, він успадкував їх статок, проте віддав його на потреби добродійності.

Один з найвідоміших епізодів житія святителя - таємна допомога городянинові, який розорився і вирішив поправити справи, віддавши трьох дорослих дочок за некоханих ними наречених. Дізнавшись про це, святий Микола допоміг влаштувати цих дівчат, три рази таємно кидаючи у вікно по гаманцю золота.

Він прожив довге життя, рятуючи від смерті і різних пригод багатьох людей, і після своєї блаженної кончини в глибокій старості догідник Божий Микола Чудотворець так само скоро приходить на допомогу тим, хто зве його.

За свою лагідність і доброту святитель Микола здобув величезну любов простого народу.

Мощі святителя Миколи і зараз виділяють міро.

Пам'ять святителя святкується Православною церквою 19 грудня ("Микола зимовий") і 22 травня.

Шанування Миколи Угодника як святого почалося відносно рано. Юстиніан I, імператор Східної Римської імперії (527-565 років правління) побудував храм на честь святителя в Константинополі, столиці імперії у той час, повідомляє Газета.UA.

Обговорити на форумі