друкувати


Івано-Франківськ: Відкрилась виставка "УПА. Історія нескорених"

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-05-21 05:50:40
До відкриття виставки "Українська Повстанська Армія. Історія нескорених" у Івано-Франківську Служба безпеки України оприлюднила розсекречені матеріали про Український визвольний рух на Прикарпатті.

20 травня ц.р. у приміщенні Івано-Франківського краєзнавчого музею відкрито виставку архівних фотодокументів про діяльність Української Повстанської Армії "УПА. Історія нескорених". Виставка вміщує близько 500 фотографій, що стосуються історії УПА, з архівних справ Галузевого державного архіву СБ України.

Під час підготовки до проведення виставки Управлінням СБУ в Івано-Франківській області віднайдено в архіві та розсекречено документальні матеріали про діяльність учасників національно-визвольного руху на теренах Прикарпаття, в тому числі у Станіславській області (тепер Івано-Франківська). У експозиції виставки представлено кримінальні справи на членів ОУН та УПА, конфісковані у них колись документи, фотокартки, листівки. Відвідувачі виставки можуть ознайомитись з ксерокопіями архівних документів стосовно Романа Шухевича та його рідних, родичів Степана Бандери, друкованими виданнями Михайла Дяченка ("Марка Боєслава"), оригіналами бофонів УПА, друкованими виданнями "Реабілітовані історією" та "Акція "Вісла".

У відкритті виставки взяли участь начальник Управління СБ України в Івано-Франківській області генерал-майор Анатолій Назаров, голова Івано-Франківської ОДА Микола Палійчук, голова обласної ради Ігор Олійник. Голова Братства ОУН та УПА Карпатського краю Фотій Володимирський зазначив: "Говорять, що ми воювали разом з німцями, що ми – коллаборанти. Ми знали, що ми не переможемо, але хотіли показати всьому світу, що є така нація, яка бореться за свою незалежність".

Першими відвідувачами виставки були працівники обласного державного архіву, керівництво та співробітники Управління СБ України в Івано-Франківській області, керівники вищих навчальних закладів, представники державних установ та громадських організацій, ЗМІ, жителі міста і області. Представники громадськості області висловили побажання створити постійно діючу виставку.

Першу оглядову екскурсію фотовиставки "УПА: історія нескорених" провів кандидат історичних наук, начальник наукового відділу ГДА СБ України Олександр Іщук. Виставка проводилася під супровід струнного ансамблю обласної філармонії "Quadro corde". Відвідувачі виставки мали можливість безкоштовно отримати буклет виставки "УПА: історія нескорених".

В організації проведення виставки всебічну допомогу Управлінню надала Івано-Франківська ОДА. Управлінням культури ОДА розроблено графік відвідування виставки учнями та студентами навчальних закладів міста та області.

Джерело: Прес-центру СБ України
Обговорити на форумі