друкувати


Будемо розганяти кризу "Коломийкою"

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-05-21 01:09:13
30-31 травня усі, хто цінує народні традиції, фольклор Прикарпаття і кохається у витворах народних умільців, зможуть пірнути з головою у неповторне дійство 12 Міжнародного фольклорно-етнографічного фестивалю "Коломийка".

Фестиваль, який успішно прижився на Коломийщині і вже став традиційним, мав відбутися ще торік. Але липнева повінь сплутала всі наміри організаторів, а після повені нашому краю вже було не до того. Так чи інакше, але не зважаючи на кризу, яка теж внесла свої корективи у фестивальну підготовку, дійство таки відбудеться. Організатори цього разу вибирали найоптимальнішу дату його проведення – стосовно і пори року, і прогнозів погоди, і навіть політичної ситуації, щоби ніхто не скористався нагодою і не перетворив народне свято на чиєсь передвиборче шоу.

- Фестиваль "Коломийка" народився, набирав обертів і успішно проводиться з метою відродження та збереження автентичного фольклору, популяризації та вивчення духовного багатства українського народу, - каже директор фестивалю, начальник відділу культури і туризму райдержадміністрації Людмила ФЕДОР. – Цей фестиваль збирає щораз більше учасників, народних майстрів, художніх колективів не тільки з України, але й з-за кордону. Ось і цього разу, в останні вихідні травня, ми очікуємо багато гостей. У зв’язку з кризою витрати на фестиваль скорочено, зате вся необхідна друкована й сувенірна продукція, афіші й запрошення були виготовлені ще торік. Програма "Коломийки" передбачає не тільки виступи колективів на великій фестивальній сцені, але й у Коломиї, у селах нашого району. Цікаво буде усім на молодіжному карооке, на забаві з участю весільних музик. Усе інше побачите самі, на власні очі.

- Основне фестивальне дійство розгорнеться у селищі Печеніжині, на Співочій царинці, - розповідають члени оргкомітету. Там будуть облаштовані автентичні садиби для гостей, організовано торгівлю і харчування. Уже підтвердили про свою участь багато колективів, запрошено журналістів не тільки з районних ЗМІ, але й із області, центральних українських видань, телеканалів і радіостудій. Свою готовність взяти участь у організації фестивалю висловили і представники культури міста Коломия. Гарну ідею подав відомий коломийкар, гуморист, заслужений артист України Микола САВЧУК: започаткувати на цьогорічному фестивалі збір коштів на спорудження пам’ятника коломийці.

Словом, криза кризою, але відчай чи сльози не допомогли вирішити ще жодну найменшу проблему. Тож Коломийщина кидає гризоті виклик і запрошує помірятись силами. Бо переконана – перед веселою коломийкою, запальним арканом, дотепним гуцульським жартом не встоїть жодна найстрашніша криза.

Автор: Маґда НИКОЛИШИН, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі